Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ще 34 постраждалих українців евакуювали на лікування та реабілітацію до клінік Європи

17 листопада 2023
385

Міністерство охорони здоровʼя України у співпраці з Єврокомісією та іншими міжнародними партнерами евакуюють постраждалих українців до спеціалізованих клінік Європи на лікування та реабілітацію. 

Так, у межах співпраці МОЗ та Єврокомісії цього тижня було евакуйовано 21 пацієнта до Німеччини, Литви та Норвегії. У групі евакуйованих – пацієнти з мінно-вибуховими пораненнями та онкопацієнти з Києва, Тернополя, Кропивницького, Дніпра та Івано-Франківська. 

Ще 13 пацієнтів були евакуйовані на лікування та реабілітацію до Чехії, Польщі, Нідерландів, Німеччини, Данії та Естонії за сприяння благодійних організацій та фондів. 

Евакуаційні рейси тривають від початку війни та відбуваються щотижня. Адже через складнощі внаслідок постійних бойових дій, обстрілів та пошкоджень інфраструктури суттєво ускладнилось надання медичної допомоги на сході та прифронтових територіях. 

Евакуюють дорослих та дітей із важкими пораненнями, опіками та захворюваннями, які потребують спеціалізованої та невідкладної медичної допомоги. Ознайомитися з умовами та особливостями медичної евакуації можна за посиланням.

Алгоритм медевакуації такий: міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через медичний хаб у Львові до аеродрому в Польщі. Далі повітряними госпіталями чи спеціальним авіатранспортом транспортують українців у країни Європи для спеціалізованого лікування.

Нагадуємо, що зараз працюють кілька маршрутів, за якими постраждалі громадяни можуть бути переведені на лікування за кордон, зокрема:

  • через обласний департамент охорони здоров’я;
  • шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі «Громадянам»;
  • для військовослужбовців – шляхом подання на евакуацію за кордон через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4

Детальніше про те, як постраждалим від війни українцям потрапити на лікування до закордонних клінік, – за посиланням.