Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як постраждалі від війни українці можуть потрапити на лікування до закордонних клінік?

20 квітня 2023
1209

З допомогою міжнародних партнерів, зокрема у рамках співпраці Міністерства охорони здоров’я України та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ і уряду Польщі забезпечується медична евакуація постраждалих українців до закордонних клінік. Важливо, що партнери не тільки приймають заявки на евакуацію, але й забезпечують транспортування медичними авіарейсами з медичного евакохабу в Польщі до європейських клінік, де надають спеціалізовану медичну допомогу.

Для цього МОЗ подає запит на евакуацію, далі отримує на нього пропозиції від лікарень із країн-членів Євросоюзу та Європейської економічної зони. Потім координатори МОЗ контактують з координаторами країн, що приймають пацієнтів, та погоджують етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.

Транспортування пацієнтів із медзакладів України до медичного евакохабу в Польщі забезпечують транспортні медичні команди обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні вагони Укрзалізниці, команда БО «Лікарі без кордонів», а також бригади парамедиків із європейських країн, які законтрактовані ВООЗ. 

Детальніше ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації можна за посиланням

Відповідно до затверджених критеріїв евакуації на лікування до закордонних клінік підлягають діти і дорослі з мінно-вибуховими й опіковими травмами, а також онкологічними хворобами.

Зазначимо, що постраждалі громадяни України мають декілька маршрутів, за якими вони можуть бути переведені на лікування за кордон. 

Перший – через обласний департамент охорони здоров’я, який має визначену особу, відповідальну за направлення громадян України на лікування за кордоном на період дії воєнного стану. Також можна звернутися в обласну лікарню до лікаря відповідної спеціальності на консультацію та запитати під час консультації про можливість лікування за кордоном.

Другий – подання особистої заявки через сайт МОЗ. Міністерство запровадило цю додаткову можливість, адже через воєнні дії багато людей не завжди мають звʼязок із сімейним лікарем чи департаментом охорони здоровʼя. Самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть у розділі «Громадянам» на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Варто зазначити, що подання на евакуацію за кордон поранених військовослужбовців здійснюється через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4.

Підтвердити відповідність критеріям слід за допомогою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». Вона має бути заповнена лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.

Під час медичної евакуації пацієнт повинен мати із собою документ, що посвідчує особу — закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби (зокрема, для дітей). Однак, звертаємо увагу, що це не є обов’язковою вимогою станом на зараз. Відсутність тих чи інших документів не є перешкодою для вивезення важкопораненого чи онкохворої дитини на лікування за кордон.

Підготовка пацієнта триває від 3-4 днів до 2 тижнів. Однак кожен випадок медичної евакуації вимагає окремого підходу.

У разі потреби у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан або необхідність у подальшому післяопераційному догляді пацієнта можуть супроводжувати родичі або близькі. 

Нагадуємо, що евакуація для українських пацієнтів — безоплатна. Всі видатки за таке дороговартісне лікування взяли на себе уряди країн-партнерів. Нині завдяки співпраці вдалося евакуювати на лікування вже більше ніж 3 000 громадян України.