Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медична евакуація українців за кордон: що потрібно знати?

9 листопада 2023
3647

Від початку повномасштабної війни в Україні діє механізм медичної евакуації для постраждалих українців, які потребують спеціалізованого лікування та подальшої реабілітації (MedEvac). Такий механізм діє у межах співпраці МОЗ та Єврокомісії. Евакуаційні рейси відбуваються щотижня. 

Медевакуацією можуть скористатися дорослі та діти з важкими пораненнями, опіками та захворюваннями, які потребують спеціалізованої та невідкладної медичної допомоги. 

Евакуаційні рейси, організовані у співпраці МОЗ із Єврокомісією, транспортування на лікування за кордон — абсолютно безоплатні для пацієнтів. Всі видатки за дороге лікування взяли на себе уряди країн-партнерок, які приймають українських пацієнтів. 

МОЗ України та Європейська комісія за сприяння медзакладів, підтримки Державної прикордонної служби України, через систему екстреного реагування Єврокомісії оперативно інформують країни ЄС та ЄЕЗ про потребу в евакуації громадян України. Країни ЄС та ЄЕЗ приймають запит МОЗ та надають пропозиції щодо евакуації громадян.

МОЗ визначає час та пункт перетину кордону, узгоджує перетин з Держприкордонслужбою. За підтримки обласної військової адміністрації здійснюється евакуація пацієнтів до визначених клінік-хабів або аеропортів у Польщі, Румунії, Словаччині.

Більш детально ознайомитися з алгоритмом медевакуації можна за посиланням

Однак, звертаємо увагу, що під час транспортування пацієнта за кордон вид лікування визначає медзаклад, де він чи вона лікуватиметься. 

Йдеться, зокрема, про амбулаторне чи стаціонарне лікування у залежності від діагнозу, стану або необхідності отримувати невідкладну медичну допомогу. Рішення щодо тактики обстеження та подальшого лікування ухвалюють лікарі на основі протоколів, затверджених в цих країнах.

Після первинного огляду та/або обстеження лікарня ухвалює одне із таких рішень:

  •  пацієнта приймають на стаціонарне лікування;
  • пацієнта переводять на лікування до іншого лікувального закладу для надання спеціалізованої медичної допомоги;
  • пацієнта скеровують в тимчасове житло (хостел, готель, апартаменти, шелтер чи прихисток для тимчасово переміщених осіб) для очікування проведення планових чи відстрочених втручань. Може бути запропоновано візити в клініку або призначено дату госпіталізації.

Також актуальним питанням залишається забезпечення тимчасовим житлом пацієнтів за кордоном. 

Якщо пацієнта не скеровано на стаціонарне лікування (його лікуватимуть амбулаторно, проводитимуть планові чи відтерміновані втручання), питання його проживання вирішує країна, що приймає, за допомоги волонтерських організацій, місцевих програм забезпечення тимчасово переміщених осіб з України, установ соціального захисту тощо.

У разі, якщо безоплатно надане житло не відповідає потребам та/або очікуванням пацієнта, він/вона може орендувати інше помешкання самостійно.

Організація харчування пацієнтів з України здійснюється по-різному: їдальні при шелтерах, кейтеринг від волонтерських організацій, готельне харчування тощо. Варто також зауважити, що організованого харчування може не бути.

Також звертаємо увагу, що до країни призначення безоплатно транспортують і особу, що супроводжує пацієнта. Іноді їй також надають соціальне житло та харчування, однак є велика ймовірність, що своє перебування їй потрібно буде організовувати самостійно.

Тривалість лікування та реабілітації залежить від багатьох факторів: стану здоровʼя, динаміки відновлення, прогресу лікування пацієнта тощо. 

Повернення в Україну після завершення лікування пацієнт здійснює самостійно у будь-який зручний спосіб. Однак, якщо самостійне повернення ускладнене з різних причин (медичні обмеження, фінансові обмеження тощо), необхідно звернутися до відповідального координатора проєкту «Medevac» (МОЗ України), з яким пацієнт комунікував на попередніх етапах евакуації. Також можна написати на пошту [email protected], обов’язково вказавши контактні дані.

Нагадаємо, що зараз є кілька маршрутів, за якими постраждалі громадяни можуть бути переведені на лікування за кордон, зокрема:

  • через обласний департамент охорони здоров’я;
  • шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі «Громадянам»;
  • для військовослужбовців – шляхом подання на евакуацію за кордон через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4