Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Тепер тест на гемофілію можна зробити без забору крові

23 жовтня 2019
4255

Пацієнти разом з лікарем можуть перевірити схильність до гемофілії за допомогою онлайн-опитувальника. Нова методологія допоможе краще проаналізувати стан здоров’я пацієнта до аналізу крові.

Гемофілія - це зазвичай спадкове захворювання, при якому кров не згортається належним чином. Люди з гемофілією можуть жити повноцінним життям, проте повинні постійно приймати ліки. За статистикою 1 з 5000 хлопчиків народжується із таким діагнозом.

Є два основних типи гемофілії: гемофілія А, до якої призводить нестача фактора згортання крові VIII, і гемофілія В, яка є наслідком недостатньої кількості фактора згортання крові IX. Вони, як правило, успадковуються від батьків через Х-хромосому з нефункціонуючим геном.

Детальніше про гемофілію читайте за посиланням.

Self-BAT тест "Критерії оцінювання кровотечі для самостійного заповнення" - це нова методологія оцінки крові без забору матеріалу. Урахування результатів цього тесту допоможе краще зрозуміти, чи є нинішні або попередні епізоди кровотечі нормальними або аномальними та призначити відповідне лікування.

Тест допоможе людям, які стурбовані частими кровотечами і ще не мають визначеного діагнозу. Його розробила доктор Паула Джеймс з Університету Квінз, Канада. Опитувальник вже застосовується лікарями в різних медичних закладах Канади та інших країнах світу для виявлення хвороби фон Віллебранда та інших коагулопатій.

Анкета доступна за посиланням. 

Також тест доступний в онлайн версії англійською або французькою мовою.

Людям із гемофілією необхідно приймати ліки для підтримки здоров’я. Препарати від гемофілії для України за бюджетні кошти закуповує ПРООН. Всі медикаменти, які закуповує Україна, є якісними та відповідають міжнародним стандартам.

Перевірити наявність ліків у медзакладах можна на офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь, а  залишки по кожній області - в табличі за цим посиланням.

читайте також