Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Якими ліками та медичними виробами забезпечуються пацієнти завдяки державним закупівлям

21 вересня 2018
27320

Українці можуть отримати безоплатно ліки та медичні вироби, вакцини та сироватки, які держава придбала для них за кошти платників податків. Закупівлі відбуваються як на центральному рівні за кошти державного бюджету, так і коштом місцевих бюджетів. Продовжуємо серію матеріалів,  в яких розкажемо, які ліки, вакцини, медичні вироби ви можете отримати безоплатно і що робити, якщо ви їх не знайшли.

Сьогодні продовжуємо говорити про ліки, що можна отримати безоплатно, якщо ви лікуєтесь на стаціонарі.

 

Ліки від важких захворювань у лікарнях

За кошти державного бюджету МОЗ України закуповує через міжнародні організації ліки та медвироби від важких та рідкісних захворювань. Це життєво необхідні дороговартісні препарати, які пацієнти зазвичай не можуть купити самостійно. Зокрема, у програму державних закупівель входять такі ліки та медичні вироби:

  • Від важких захворювань, що потребують тривалого та/або дороговартісного лікування - онкології у дітей та дорослих, туберкульозу, вірусних гепатитів В та С, ВІЛ/СНІДу та ін.;
  • Для лікування рідкісних захворювань: гемофілії типу А або В або хвороби Віллебранда, бульозного епідермолізу, ювенільного ревматоїдного артриту, легеневої артеріальної гіпертензії, імунодефіцитних станів тощо.

Загалом за 40 напрямами державної програми закуповуються близько 500 препаратів та більше 700 медичних виробів: http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv

Цього року Україна вперше виходять на забезпечення 100% запитів лікарень за 12 напрямами, серед яких тести на ВІЛ,  медикаменти при гемофілії у дітей та дорослих, медикаменти для дітей, хворих на нанізм різного походження та дітей з іншими орфанними захворюваннями, донорство крові, дитячий церебральний параліч, ліки для трансплантації. Це означає, що потреба у ліках, яку подавали лікарні, повністю забезпечена, і пацієнти можуть одержати визначені ліки безоплатно.

Такого результату вдалося досягти завдяки ефективним процедурам державних закупівель лікарських засобів і медичних виробів через міжнародні організації. Деякі ліки закуповуються у 67 разів дешевше, ніж це було до 2015 року. Кількість додатково закуплених ліків на заощаджені кошти за деякими програмами сягає 85%. Це означає, що пацієнти одержують ще більше необхідних якісних ліків безоплатно.

Ліки для України закуповують Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), британська закупівельна агенція Crown Agents.

Ці ліки постачаються в заклади, підпорядковані безпосередньо МОЗ України, а також розподіляються у департаменти охорони здоров’я у різних областях, і кожен департамент у своїй області розподіляє ліки та медвироби між закладами охорони здоров’я конкретної області.

Нагадуємо, що  забезпечення ліками та медичними виробами відбувається як за кошти державного бюджету (централізовано) так і за кошти місцевих бюджетів.

 

Як дізнатися про наявність ліків у медичному закладі

Перелік наявних у лікарні ліків можна перевірити:

1. На офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь

Регіональні департаменти та управління охорони здоров’я на своїх сайтах повинні розміщувати інформацію про закуплені державним коштом лікарські засоби та медичні вироби, а також їх розподіл у медичні заклади у конкретному регіоні. Тут також має бути інформація про потреби, стан забезпечення, наявні залишки лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти.

Докладніше: наказ МОЗ України

2. На інформаційних стендах в закладах охорони здоров’я

Комунальні та державні медичні заклади мають щотижня оновлювати перелік лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів на інформаційних стендах. Йдеться про усі ліки, медвироби і витратні матеріали, що закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, а також надані в рамках благодійної діяльності і гуманітарної допомоги.

Докладніше: наказ МОЗ України

3. На онлайн-платформах  

Значна частина структурних підрозділів з питань охорони здоров’я зареєстрована на веб-сайтах, які дають можливість публікувати інформацію про рівень забезпеченості та залишки лікарських засобів та медичних виробів.  

  • “Є ліки” (https://eliky.in.ua/) - веб-сайт, на якому  зареєстровано понад 920 закладів охорони здоров’я із 19 обласних центрів та міста Києва, з яких 60% здійснюють щотижневе оновлення інформації про залишки.  Наразі це найбільша онлайн-платформа із інформацією про залишки лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за кошти державного та місцевого бюджету.
  • “Liky UA” (https://liky.ua/#) - усі ліки, які ви знайдете у переліках на цьому сайті, куплені за кошти державного бюджету та знаходяться на складах у медичних закладах. Офіційна інформація про залишки ліків оновлюється щомісяця. Сервіс вже працює у 5 областях України: Волинській, Івано-Франківській, Полтавській, Дніпропетровській, Херсонській.

Публікуємо перелік сайтів, де можна переглянути залишки ліків відповідно до регіону.

Область

Сайти, де можна переглянути залишки ліків

Вінницька область

http://www.vin.gov.ua/departament-okhorony-zdorovia/zalyshky-likarskykh-zasobiv-ta-vyrobiv-medychnoho-pryznachennia-zakuplenykh-za-koshty-derzhavnoho-biudzhetu-ukrainy

Волинська область

http://www.uoz.volyn.ua/category/reimbursement/

http://volyn.liky.ua/#/home

Донецька область

https://eliky.in.ua/region/donetsk

Дніпропетровська область

http://dozoda.dp.ua/site/

http://dnipro.liky.ua/#/home

Житомирська область

https://oz.zt.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3142

https://eliky.in.ua

Закарпатська область

http://www.uoz-zak.gov.ua/state_purchase/

https://eliky.in.ua

https://liky.ua

Запорізька область

http://oblzdrav.zp.ua/

https://eliky.in.ua/region/zaporizhia

Івано-Франківська область

http://doz.if.gov.ua/

http://if.liky.ua/#/hospital

м. Київ

http://health.kievcity.gov.ua/content/informaciya-pro-derzhavni-zakupivli-i-zabezpechennya-stanom-na-2018-rik.html

Кіровоградська область

http://health.kr-admin.gov.ua/index.php/nayavnist-v-oblasnikh-likuvalnikh-zakladakh-likarskikh-zasobiv-vitratnikh-materialiv-ta-virobiv-medichnogo-priznachennya

http://health.kr-admin.gov.ua/index.php/tender

Луганська область

http://loga.gov.ua/oda/about/depart/dep_oz/zviti_pro_vikoristannya_likiv

Львівська область

http://www.webuse.lviv.ua/table/

Миколаївська область

http://oblzdrav.mk.gov.ua/index.php/derzhavni-zakupivli/6190-2016-07-12-12-28-45

Одеська область

https://eliky.in.ua/region/odesa

http://liky.odesa.ua/

Полтавська область

http://poltava.liky.ua/#/hospital/H

Рівненська область

https://eliky.in.ua/region/rivne

Сумська область

http://uozsumy.gov.ua/dyalnst-uoz/derzhavn-zakupvl/

http://uozsumy.gov.ua/zakypivla_zalushku.html

https://eliky.in.ua/region/sumy

https://liky.ua/

Тернопільська область

http://uozter.gov.ua/

Харківська область

https://kharkivoda.gov.ua/oblasna-derzhavna-administratsiya/struktura-administratsiyi/strukturni-pidrozdili/141/488/2835

Херсонська область

http://www.doz-kherson.com.ua/tsentralizovana-zakupivlya-i-postachannya

http://www.doz-kherson.com.ua/publichna-informatsiya.html

http://kherson.liky.ua/#/home

Хмельницька область

http://www.doz.adm-km.gov.ua/index.php?m=4&sm=12&s2m=1

https://eliky.in.ua/region/khmelnytskyi

Черкаська область

http://www.zdrav.ck.ua/uk/zalyshky

http://zdrav.ck.ua/uk/dziz/zzkdb

Чернівецька область

http://www.medcv.gov.ua/archives/category/govmoney

Чернігівська область

http://uoz.cn.ua/ostatki.php

 

Що робити, якщо ліків немає у медзакладі

Якщо призначені вам ліки є у програмі, але в лікарні немає інформації про них:

  • напишіть запит про доступ до публічної інформації на ім`я головного лікаря щодо наявності певного медичного препарату;
  • звертайтесь до обласних управлінь охорони здоров’я (http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja).

 

Читайте також