Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Пацієнти з гемофілією отримають якісні європейські ліки

17 квітня 2017
6001

У понеділок, 17 квітня, відзначають Всесвітній день гемофілії. Сьогодні до трьох тисяч українців мають це генетичне порушення, яке супроводжує людину все життя. 
За підрахунками, тільки 32% з них будуть жити довше, ніж 50 років. Хвороба притаманна переважно чоловікам та проявляється у тривалих кровотечах через відсутність фактора згортання крові. З цієї нагоди Міністерство охорони здоров’я України та Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) повідомляють про завершення всіх процедур закупівлі ліків для дорослих і дітей з гемофілією відповідно до угоди між сторонами.

Кошти державного бюджету на суму 130 млн грн виділили у 2016 році для дорослих хворих на гемофілію. Ще 168 млн бюджетних гривень виділили на ліки для дітей з гемофілією типу А чи В або хворобою Віллебранда. Закупівля за програмою дорослої гемофілії проводилась ПРООН вперше. Водночас вже другий рік поспіль організація здійснює закупівлі ліків для дітей із гемофілією на замовлення МОЗ.

За програмою дитячої гемофілії ПРООН вдалося досягти цін, що на 7% нижче у порівнянні з цінами отриманими ПРООН минулого року. Загалом, понад 22 млн грн економії, досягнутої за двома програмами, дозволять придбати додаткову кількість ліків від гемофілії. Закуплені ліки почнуть прибувати в Україну через два місяці – мінімально можливий час доставки, беручи до уваги складні виробничі процеси, пов’язані з біологічною природою таких продуктів.

В.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун зазначила: «Ми змінюємо українську систему охорони здоров'я для того, щоб пацієнти, у тому числі й ті, які хворіють на гемофілію, могли гарантовано отримувати якісні медичні послуги, відповідно до міжнародних стандартів. Одна із цих змін – закупівля ліків через міжнародні організації, що дозволила нам уникнути корупції та забезпечити пацієнтів якісними життєво необхідними ліками».

Янтомас Хімстра, директор ПРООН в Україні, додав: «Зниження передчасної смертності від неінфекційних захворювань шляхом профілактики і лікування є одним з показників досягнення глобальних цілей сталого розвитку, до яких приєдналися всі країни світу. Доступ до якісних лікарських засобів є запорукою досягнення цієї мети. І ПРООН допомагає Україні у закупівлі якісних ліків за найкращу ціну, у необхідний термін і користуючись прозорими закупівельними процедурами».

Всеукраїнське товариство гемофілії високо оцінило результати закупівель препаратів для хворих на гемофілію за 2016 рік. Ситуацію із забезпеченням пацієнтів ліками прокоментував Олександр Шміло, голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії: «Процес і результат тендерних торгів препаратів для хворих на гемофілію відповідають європейським стандартам. Це перший тендер в Україні, який проводився абсолютно в інтересах пацієнтів з гемофілією».

На сьогодні ПРООН використала 1,2 мільярда гривень на закупівлю лікарських засобів в рамках бюджету 2016 року, що становить 59% виділених організації коштів. Робота триває – нові контракти підписуються майже кожного дня.

Що ж стосується загальних результатів закупівлі лікарських засобів в рамках бюджетних коштів 2016 року, Міністерство охорони здоров'я повідомляє, що за кошти держбюджету 2016 року вже поставлено 14% препаратів. На 52% поставлені препарати від ювенального артриту та 23% від бульозного епідермолізу. На 72% поставлені ліки для пацієнтів зі СНІДом. Поставляються ліки для хворих на муковісцидоз (49%) та ліки за рядом інших напрямків. 99% тендерів закриті – за рештою напрямків проходить оцінка пропозицій та погодження кошторису.

***

Гемофілія – в основному спадкове генетичне захворювання, яке ослаблює здатність організму коагуляції (згортання) крові – процесу, необхідного для зупинки кровотечі. Є два основних типи гемофілії: гемофілія А, до якої призводить нестача фактора згортання крові VIII, і гемофілія В, яка є наслідком недостатньої кількості фактора згортання крові IX. Вони, як правило, успадковуються від батьків через Х-хромосому з не функціонуючим геном.

В Україні (крім АР Крим та м. Севастополя) на диспансерному обліку, близько 1 900 хворих дорослого віку та близько 600 дітей з різними формами гемофілії. 80–90% дітей віком до 14 років з тяжкими формами гемофілії стають інвалідами, у 18 річному віці – 100%. У країнах Західної Європи та Північної Америки впровадження профілактичного лікування дітей, хворих на гемофілію, мінімізує інвалідизацію до 1–2%.

Всесвітній день гемофілії відзначають з 1989 року. Додаткова інформація: http://www.worldhemophiliaday.org/