Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Рішення Окружного адмінсуду Києва блокує роботу найбільшого медичного університету України

6 вересня 2018
6483

МОЗ України обурене рішенням Окружного адміністративного суда міста Києва, який слідом за Одеським національним медичним університетом позбавив законного керівництва і Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця. Цей суд вже вкотре приймає рішення, які фактично блокують роботу двох найбільших медичних закладів вищої освіти в Україні.

Вчора ввечері, 5 вересня, Окружний адміністративний суд міста Києва своєю ухвалою зупинив дію наказу МОЗ України від 14 серпня 2018 року про призначення Юрія Кучина в.о. ректора НМУ ім. О.О. Богомольця та заборонив МОЗ призначати на цю посаду будь-яку особу, крім випадків, визначених положенням Закону України “Про вищу освіту”. До суду з цією заявою звернулися прибічники Катерини Амосової, звільненої МОЗ України з посади ректора у квітні 2018 року, - проректори Ярослав Цехмістер, фігурант кримінальних проваджень Олександр Никитюк, Олена Стеченко, Тетяна Черенько та Олеся Линовицька.   

Співробітники ректорату НМУ вкотре демонструють своє небажання конструктивного вирішення робочих питань та вчиняють відвертий саботаж, що негативно відображається на роботі університету.

Таке рішення суду фактично позбавляє МОЗ України можливості здійснювати свої повноваження відповідно до законодавства України, зокрема, Закону “Про управління об’єктами державної власності”. Суди іменем України приймають рішення, які унеможливлюють управління закладами вищої освіти, що належать державі.

Це ставить під загрозу нормальне функціонування університетів з усіма відповідними наслідками (проблеми з навчальним процесом, господарською діяльністю, виплатами працівникам та студентам).

Нагадуємо, що це не перша спроба прихильників корумпованої системи, що утворилася в НМУ стараннями Катерини Амосової, саботувати виконання наказів МОЗ України. Так, наприклад 15 серпня у свій перший робочий день призначений МОЗ України на посаду в.о ректора НМУ ім. Богомольця Юрій Кучин не зміг потрапити до свого робочого місця. За сприяння прибічників екс-ректорки Катерини Амосової вхід до будівлі університету було заблоковано молодими людьми спортивної тілобудови під керівництвом аспіранта НМУ Василя Гілюка.

30 серпня вчена рада НМУ “висловила свою недовіру” в.о ректора Юрію Кучину, незважаючи на те, що подібні рішення не входять до її компетенції. Таким чином вчена рада порушила статтю 36 Закону України «Про вищу освіту» та статуту університету, згідно з якими вона, зокрема, може вносити подання про відкликання ректора університету виключно з підстав, передбачених законодавством, статутом чи контрактом.

Нагадаємо також, що 16 квітня 2018 року Катерина Амосова була звільнена з посади ректора НМУ за невиконання умов контракту. Цьому рішенню передували висновки комісії МОЗ України, яка визнала роботу Катерини Амосової у 2017 році незадовільною.  

МОЗ України наголошує на неприпустимості таких дій адміністрації НМУ, категорично не погоджується з позицією суду та готує апеляційну скаргу на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва.

Читайте також