Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України вдруге звільнило Катерину Амосову з посади ректора Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця

2 жовтня 2018
8441

1 жовтня 2018 року у зв’язку із невиконанням Катериною Амосовою законних вимог Державної аудиторської служби України МОЗ України вдруге розірвало контракт із нею. Це сталося після того, як міністерство поновило екс-керівницю закладу на посаді ректора НМУ на виконання рішення Печерського суду міста Києва.

Нагадаємо, що Держфінінспекція у березні 2016 року провела ревізію фінансово-господарської діяльності НМУ ім. О.О. Богомольця за період з 1 жовтня 2012 року по 1 грудня 2015. Перевірка виявила низку грубих порушень, після чого Держфінінспекція України зобов’язала керівництво НМУ усунути їх. Однак вимоги були виконані Катериною Амосовою не в повному обсязі, незважаючи на те, що університет протягом двох останніх років повідомляв листами про вжиття необхідних заходів. Загальна сума збитків, нанесених державі через невиконання вимог Держфінінспекції ректоркою НМУ, складає понад 3 млн грн.

Станом на 1 жовтня 2018 року повністю не усунуто порушення за 12 пунктами акту ревізійної перевірки від 2 березня 2016 року - на суму близько 2 млн грн.  Держаудитслужба повідомила МОЗ України, що у червні 2018 року вона звернулася до Генеральної прокуратури України щодо забезпечення кримінального провадження. Прокуратура міста Києва об’єднала два кримінальних провадження за фактом розкрадання та нецільового використання бюджетних коштів керівниками адміністрації НМУ ім. О.О. Богомольця. Триває досудове розслідування.

Також нагадаємо, що Катерина Амосова 20 вересня приступила до виконання обов’язків ректора НМУ ім. О.О. Богомольця, не маючи жодних повноважень для цього. Одразу після винесення рішення Печерського суду вона самотужки почала генерувати “накази” про власне поновлення на посаді ректорки НМУ та про скасування усіх наказів, які видавав визнаний МОЗ України в.о. ректора Олександр Науменко.

Зважаючи на невиконання законних вимог Держаудитслужби щодо усунення порушень у фінансово-господарській діяльності, а також незаконні дії, що призвели до правового колапсу у найбільшому медичному університеті держави, МОЗ України прийняло рішення розірвати контракт із Катериною Амосовою.  

Міністерство запросило екс-ректорку ознайомитися з наказами, однак вона так і не з’явилася у відомстві.

Читайте також