Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Доступні ліки» можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою

27 липня 2022
3751

Через військову агресію, розв’язану російською федерацією, багато наших громадян змушені були залишити власні домівки. Українці зіткнулись не тільки з погіршенням стану фізичного та психічного здоров’я, а й з матеріальними проблемами, які, у поєднанні з втратою роботи чи житла, набули для багатьох критичного значення. 

Для тих, хто потребує медикаментозного лікування, нагадуємо, що в Україні працює програма «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти можуть отримувати препарати безоплатно або з невеликою доплатою. 

Загалом державна програма реімбурсації (відшкодування), як і до війни розповсюджується на 401 лікарський засіб: 198 – від серцево-судинних хвороб; 51 – від діабету ІІ типу; 47 – інсуліни; 27 – для профілактики інсультів та інфарктів; 30 – від розладів психіки та поведінки; 27 – від епілепсії; 16 – для лікування бронхіальної астми; 5 – у разі нецукрового  діабету.

Для того, щоб почати отримувати «доступні ліки» під час воєнного стану, пацієнту необхідно:

  • для отримання ліків проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу звернутися:
  • до свого лікаря, з яким укладено декларацію і є зв’язок;
  • до будь-якого іншого сімейного лікаря (якщо ви змушені були змінити місце проживання), терапевта чи педіатра, з яким декларації немає. Адже первинна допомога для ВПО надається у повному обсязі.

Лікар проведе огляд, діагностику, призначить необхідне лікування, зокрема й медикаментозне;

  • якщо необхідні ліки через розлади психіки та поведінки – слід звертатися до психіатра; епілепсії – до психіатра або невролога;
  • якщо пацієнтові потрібно прописати першу схему лікування інсуліном, то це робить лікар-ендокринолог. Зміни в схему вносить також він. А після затвердження схеми виписувати рецепти на інсуліни може й сімейний лікар;
  • проти нецукрового діабету перший рецепт має виписати також лікар-ендокринолог, за повторним рецептом можна звертатися до лікарів, які надають первинну медичну допомогу.

Далі – лікар виписує власне рецепт на потрібні пацієнту ліки. Про те, яку інформацію має містити рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» детальніше – за посиланням.

З цим рецептом  – паперовим або електронним – пацієнт може звернутися до  аптеки, яка має договір з НСЗУ на відпуск ліків, і отримати безоплатні препарати.  Знайти найближчу таку аптеку можна за телефоном 16-77 (контакт-центр НСЗУ), дашборди НСЗУ з міркувань безпеки поки що закриті.

Ще одна наявна на сьогодні можливість отримати ліки безоплатно – звернутись до пунктів видачі ліків, які розповсюджують їх як гуманітарну допомогу. Щоб дізнатися адресу такого найближчого пункту, слід звернутися до регіонального підрозділу охорони здоров’я.

Враховуючи, що з 1 серпня поступово запроваджуватиметься – в рамках перехідного періоду – електронний рецепт на антибіотики, що має запобігти їх неконтрольованому відпуску та нераціональному вживанню, наразі опрацьовується питання включення й антибактеріальних препаратів до переліку тих, вартість яких може відшкодовуватися з державного бюджету.