Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як людям із психіатричними захворюваннями отримати безоплатну медичну допомогу

27 червня 2022
626

Попри повномасштабне вторгнення російської федерації, Програма медичних гарантій-2022 (ПМГ) продовжує фінансуватися на 100% — медзаклади надають усі  заплановані на цей рік послуги. Пацієнти з психіатричними захворюваннями можуть отримувати безоплатну медичну допомогу у тому ж обсязі, що і до 24 лютого. Навіть якщо вони були змушені покинути дім і перемістилися в межах країни. 

Якщо пацієнт змінив місце проживання, він може перебувати під наглядом психіатра амбулаторно вже на новому місці. Для того, щоб отримати таку допомогу потрібно:

  1. Дізнатися адресу найближчого закладу, який має договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) за необхідним переліком послуг. Зробити це можна у контакт-центрі за номером 16-77. 
  2. Зателефонувати до закладу, в який плануєте звернутися, та спитати, чи працює там психіатр*.
  3. Записатися на прийом і звернутися до потрібного спеціаліста. 

* Направлення до психіатра не потрібне!

Психіатр призначає необхідні дослідження, встановлює діагноз та складає план лікування. 

Безоплатними для пацієнтів є такі медичні послуги:

  • психіатричний огляд та допомога;
  • індивідуальний план лікування і реабілітації — із залученням самого пацієнта або його законного представника; 
  • проведення необхідних психодіагностичних тестів у динаміці;
  • контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії. 

За направленням психіатра, дитячого психіатра або сімейного лікаря психіатричну допомогу також можна отримати у мобільної команди. Такі команди працюють при психіатричних стаціонарах та виїжджають до пацієнта за місцем його перебування. Отримати контакти лікарень, де працюють мобільні психіатричні команди, можна в контакт-центрі НСЗУ. 

Мобільні команди працюють лише з тими пацієнтами, у яких немає гострого перебігу хвороби. Якщо пацієнту потрібне лікування у стаціонарі, воно також безоплатне і покривається ПМГ. Направлення лікаря для цього необовʼязкове. Підставою для безоплатної стаціонарної психіатричної допомоги є, зокрема, самозвернення, доставлення бригадою швидкої чи направлення від лікаря. 

НСЗУ оплачує медичним закладам необхідні для пацієнтів препарати, консультації та дослідження, а також супровід лікарів та медсестер і харчування в стаціонарі.  

Крім того,  пацієнти з розладами психіки та поведінки можуть отримати необхідні препарати  безоплатно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки». Рецепт на такі ліки виписує психіатр. Отримати препарати можна у понад 11 тисячах аптечних закладах країни. Адреси та контакти аптек, що працюють з НСЗУ за відповідним договором, також можна дізнатися за номером 16-77. 

Не переривайте лікування самостійно та слідкуйте за тим, щоб ваші близькі отримували медичну допомогу вчасно та за рекомендаціями лікаря. Це дуже важливо для досягнення результатів.