Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Віктор Ляшко: Здоров’я – не лише право людини, а іноді – вибір. Щоби виростити міцну націю, потрібно навчати дітей бути здоровими змалечку

У Рівному відбувся завершальний регіональний форум в межах реформи шкільного харчування. Дев’ятнадцятий за ліком захід підсумував черговий етап роботи над реформою – каскадне навчання – коли регіони вчилися один в одного запроваджувати нові стандарти. Мета незмінна – попри виклики повномасштабної війни спільними зусиллями забезпечити українських дітей якісним, здоровим, збалансованим гарячим харчуванням. 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відкрив дискусію щодо чинників, які сприяють формуванню здорового способу життя у дітей. За його словами, здоров’я – не лише право людини, а іноді – вибір. Щоби виростити міцну націю, потрібно навчати дітей бути здоровими змалечку:

«9 з 10 передчасних смертей в Україні спричинені неінфекційними захворюваннями, серед них – і серцево-судинні. Знизити ризики розвитку більшості таких хвороб допомагає здорове харчування і регулярна фізична активність. Та це – навички, яких потрібно набути. Реформа шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи першої леді Олени Зеленської, якраз і націлена на те, щоб допомогти дітям сформувати навички здорового харчування та прищепити культуру здорового способу життя вже в дитинстві, що дозволить уникнути проблем зі здоров’ям у дорослому віці». 

Загалом у межах форуму відбулося кілька дискусійних панелей, які продемонстрували успіхи впровадження реформи шкільного харчування в Україні. Зокрема, говорили про ефективне планування фінансових процесів, організацію закупівель, модернізацію харчоблоків, розроблення нових технологічних карт і меню, кулінарні хаби, навчання працівників, що залучені до харчування дітей тощо. 

Від червня 2023 року відбулися 19 регіональних форумів у Київській, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Хмельницькій, Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Волинській, Сумській, Черкаській, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Рівненській областях. У них взяли участь 2807 учасників, представники 1213 органів управління освітою, 1194 громади, 100 районних військових адміністрацій.

У результаті всі перелічені регіони розробили власні стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року – з урахуванням місцевих особливостей.

«Реформа стала дійсно всеукраїнською. Не продиктованою згори, а горизонтальною. Увібрала в себе багатий досвід, різні особливості, найефективніші рішення. Ожила й запрацювала. Коли борешся за якість харчування, неминучим викликом стає вартість порції. А вона постійно зростала через спровоковані російським нападом інфляцію та зниження платоспроможності родин. Але завдяки нашим форумам регіони гідно відповіли й на цей виклик: на початку 2024 року багато з них почали виділяти на харчування більше коштів, особливо для пільгових категорій і молодших школярів. Чому роблю на цьому акцент? Бо реалізуємо реформу в час загрози. Для нас, для наших дітей. І протиставити загрозі маємо ще більше піклування», – наголосила ініціаторка реформи перша леді України Олена Зеленська. 

Тож реформа триває. По всій країні модернізуються харчоблоки, обладнуються базові та опорні, будуються фабрики-кухні. Навчаються команди (при чому йдеться не тільки про кухарів, а й про керівників закладів освіти, уповноважених та фахівців з публічних закупівель, медичних і дієтичних сестер, кухарів і шеф-кухарів закладів). Тільки онлайн-навчання на платформі «Прометеус» щодо практичних аспектів вимог харчового законодавства пройшли 49 478 освітян.