Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для шкіл трьох громад

Будівництво першої в країні фабрики-кухні, де вже у січні-лютому готуватимуть корисні обіди для закладів освіти трьох навколишніх громад — Бучі, Немішаєвого та Бородянки, — почалося у квітні. Це перша фабрика-кухня, яка дозволяє готувати 10 тисяч порцій на день. Початок будівництва став поверненням до ініційованої першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування, впровадження якої перервало повномасштабне вторгнення росії. Меценатом проєкту став американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет, який був присутнім на відкритті фабрики-кухні.

«Реформа шкільного харчування продовжується — для кожного регіону ми підбираємо оптимальний варіант — десь буде фабрика кухня, як тут. Десь вже працюють опорні кухні — це інша модель, коли один шкільний заклад, де обладнання вже оновлене, готує для багатьох інших. Так є, наприклад, на Львівщині, де цими вихідними ми побачили, як все працює. Я завжди наголошую — ми будуємо не просто кухні чи харчоблоки, а рівний доступ кожної дитини до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл. Ми хочемо виростити здорове покоління і зробимо це. Попри все», — акцентувала перша леді України.

За її словами, до роботи підприємства у Бучі буде особлива увага, адже з нього має початися будівництво низки таких закладів в Україні. Другу фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня близько 14 тисяч учнів та дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району. 

Реформа шкільного харчування почалася в Україні у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Це масштабний міжсекторальний проєкт, покликаний виростити дітей здоровими та сформувати корисні харчові звички в дорослому віці, що дозволить знизити загальний рівень неінфекційної захворюваності серед дорослих українців.

«Починаючи з 2021 року в рамках реформи Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів, розроблені технологічні карти страв для шкільного меню та харчування у дитячих садочках. Це ті кроки, які в рамках реформи дозволяють якісно змінити підходи до харчування учнів та прищепити дітям культуру здорового харчування з дитинства», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Відкриття першої фабрики-кухні відвідали ініціаторка проєкту Олена Зеленська, меценат Говард Баффет, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, заступник міністра охорони здоров’я  Ігор Кузін, заступник міністра освіти й науки України Андрій Сташків, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, очільники Київської та Харківської обласних військових адміністрацій, голова м. Буча та  представники міжнародних організацій: UNDP, UNCEF,  WFP та ЄІБ.

Довідка: фабрика-кухня — це окреме підприємство, в якому здійснюється приготування, шокове охолодження (при температурі 3°С) готових страв та доставка в охолодженому вигляді до навчальних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку. Його виробничі потужності дозволяють виготовляти до 10 тисяч порцій їжі в день та забезпечувати якісним харчуванням 30-40 навчальних закладів. При цьому діти як у великому місті, так і в маленькому селищі отримуватимуть однаково здорові та поживні страви.

Модель фабрики-кухні є однією з трьох розроблених та затверджених в межах провадження реформи шкільного харчування у 2020-2022 роках новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. Її особливість полягає в забезпеченні дотримання високих стандартів якості та вимог НАССР, що гарантує надійність та безпеку харчування.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року уряд ухвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року. Реалізація стратегії дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці. 

Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів, як організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування; відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР; розвиток кадрового потенціалу; впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.