Проєкту Закону України "Про внесення змін до деяких Законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах"
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до деяких Законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах
Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:
I. Внести зміни до таких Законів України:
1. У Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (Відомості Верховної Ради України, 1998, № 19, ст. 98) :
1) частину першу статті 1 доповнити пунктом 87 такого змісту:
«87) трансжирні кислоти – всі геометричні ізомери поліненасичених або мононенасичених жирних кислот, які мають щонайменше один подвійний вуглецевий зв’язок у трансконфігурації завдяки перериванню щонайменше однією метиленовою групою;»;
2) частину другу статті 20 доповнити пунктом 10 такого змісту:
«10) повідомляти іншим операторам ринку про харчові продукти, що не призначені для кінцевого споживача або не призначені для закладів роздрібної торгівлі і кількість трансжирних кислот в яких перевищує рівень встановлений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.»;
3) частину першу статті 37 доповнити пунктом 8 такого змісту:
«8) обіг харчових продуктів призначених для кінцевого споживача, в яких вміст трансжирних кислот перевищує рівень встановлений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.
Положення цього пункту не стосуються трансжирних кислот, які природньо містяться в харчових продуктах.».
2. У Законі України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (Відомості Верховної Ради, 2019, № 7, ст.41):
1) в абзаці другому підпункту б пункту 9 частини першої статті 1 після слова «поліненасичені» доповнити словами «, трансжирні кислоти»;
2) частину другу статті 23 доповнити пунктом 7 такого змісту:
«7) трансжирні кислоти, у разі якщо їх вміст перевищує рівень встановлений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.».
II. Прикінцеві та перехідні положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування та вводиться в дію через три роки з дня набрання ним чинності.
2. Установити, що харчові продукти, які відповідають вимогам, що діяли до вступу в дію цього Закону, але не відповідають вимогам цього Закону можуть перебувати в обігу на ринку України до закінчення строку їх придатності.
3. Кабінету Міністрів України у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:
привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.
Голова Верховної Ради України |