Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Керівництво Стратегія Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Протидія COVID-19 Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору МСЕК Військово-лікарські комісії Медичний канабіс
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
Контакти

Навіщо організму полуниця і як зробити її безпечнішою

Розповідаємо про користь полуниці, заходи безпеки, навіщо і як розрізняти алергію на полуницю та атопічний дерматит.

 

Чим корисна полуниця

У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Його вміст не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику. Полуниці містять також вітамін К та фолієву кислоту. http://bit.ly/2Jtj350. У полуниці багато калію та магнію — мікроелементів, яких багатьом бракує. https://wb.md/30jdz1Q. Полуниця багата на низку глікозидів — біологічно-активних сполук, що так чи інакше сприяють молодості та відновленню.

Згідно з дослідженнями, полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дію. Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати. http://bit.ly/2Ee6jLmhttp://bit.ly/2W7r2dP.

Консервована, знебарвлена (чи, що ще гірше, пофарбована фуксином) полуниця не має таких властивостей. Всі біологічно-активні елементи містить лише природно червона полуниця.

 

Як їсти полуницю з користю для здоров'я

Ягоди слід неодмінно мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів. Найкраща науково обґрунтована порада — залити водою з содою (10 г на 1 літр), лишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк. http://bit.ly/2w162XI

Наразі немає доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив. Навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоча і меншою мірою. Сертифікована органічна продукція і вирощене на городі — це різні речі, пам’ятайте про це.http://bit.ly/2VH4vFr

Якщо ви бачите зіпсовані ягоди — знайте, що фунгіциди більше не діють, і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити і викинути всі зіпсуті полуниці.

Якщо у вас схильність до атопічного дерматиту, чи ви даєте полуницю дитині вперше та переймаєтеся — приготуйте полуничне пюре і прокип’ятіть його 10 хвилин чи поставте в мікрохвильовку. Вітамін С та біологічно-активні сполуки за цей час повністю не зруйнуються. Навпаки бланшування чи обробка парою овочів та фруктів потрібна перед заморожуванням на зиму. Це спиняє ферменти, які б руйнували вітаміни чи антиоксиданти (аскорбіназу та поліфенолоксидазу). http://bit.ly/2Jre1pw http://bit.ly/2JMoprt

 

Чи від полуниці справді “обсипає”?

Так, інколи. Але варто розрізняти алергію на полуницю та атопічний дерматит.

Алергія — це миттєва або відкладена реакція імунної системи на певні молекули, в даному разі — полуниці. Через це ми маємо свербіж, почервоніння чи набряк. Харчові алергії часто спричиняють також почервоніння та біль язика, губ, слизової рота або біль в животі. Алергію діагностують за реакцією на споживання (за допомогою харчового орального тесту). Антитіла не завжди є надійним маркером алергії.

Алергія на полуницю є приблизно в 6-8% дітей та 9% дорослих. http://bit.ly/2w3An7Z Алергія небезпечна тим, що алерген може викликати анафілактичний шок — масивну імунну реакцію, яка призводить до ускладнення дихання. Якщо ви знаєте, що маєте алергію на певний продукт, не їжте його.

Вміст алергену в полуниці не залежить від того, вирощували полуницю в теплиці, на городі чи відповідно до стандартів органічного виробництва. http://bit.ly/2EgF6Yk

Атопічний дерматит — це хронічне запальне висипання на шкірі, яке з’являються в дитинстві. Спричинити атопічний дерматит можуть грибки, бактерії, сухе повітря, стрес чи харчові продукти. У дітей до 5 років атопічний дерматит найчастіше провокують продукти, а в дорослих — те, що ми вдихаємо. http://bit.ly/2HoCPw7http://bit.ly/2Q6YN9O

Наявність атопічного дерматиту в людини чи родичів свідчить про високий ризик алергій. Від 20 до 60% людей з атопічним дерматитом мають ті чи інші харчові алергії, в тому числі — на полуницю. В цьому разі слід не просто уникати ягід, а звернутися до лікаря щодо лікування та запобігання проявам дерматиту. Лише якщо виявиться, що тригером дерматиту є полуниця, тоді потрібно від неї відмовитися http://bit.ly/2w3An7Z .

Головні алергени полуниці називаються Fra1a. Їх вміст залежить від сорту полуниці — в якихось він більший, а в якихось значно менший. Цікаво, що полуничний алерген Fra1а дуже схожий на алерген березового пилку.

Кожна третя людина, в якої алергія на березовий пилок (про неї можуть свідчити нежить, набряклий ніс і сльози на початку весни), матиме дерматит після поїдання полуниці. Вміст алергену Fra1а не залежить від способу вирощування — в теплиці, на городі, чи відповідно до стандартів органічного виробництва.

Хороші новини: цей алерген знешкоджується при нагріванні полуничного пюре упродовж десяти хвилин. https://bit.ly/2WNfhqhhttps://bit.ly/2EgfXNx.

Полуницю часто забороняють вагітним та молодим матерям. Дарма. Якщо в жінки немає алергії на полуницю, обмежувати раціон не варто. Стратегія “уникнення алергенів про всяк випадок”, яка довгий час була прийнята, не показала жодної ефективності. http://bit.ly/2VFVht7.

Не варто також відкладати контакт дітей з потенційно алергенними продуктами до 3 років. Насправді ранній контакт дітей з їжею знижує ризик алергії на неї. http://bit.ly/30ukXHE

 

Про "забрудненість" полуниці і "полуничні" хвороби

У всьому світі полуниця очолює перелік забруднених продуктів — це так звана “брудна дюжина”. Полуницю обробляють фунгіцидами та інсектицидами. Вони стають на заваді появи плісняви та хвороб рослин.

Засоби захисту рослин — це не абсолютне зло, як прийнято вважати. Якщо не захищати рослини та врожай, залишаться лише збанкрутілі фермери і порожні прилавки. Але важливо користуватися безпечними, сертифікованими, визнаними в усьому світі фунгіцидами та інсектицидами. Засоби захисту рослин слід вносити в належний час та в правильному дозуванні. Пестициди з часом руйнуються, і в кінцевому продукті їх буде менше. http://bit.ly/2YDVHgH

В Україні вільно продаються канцерогенні, нейротоксичні, отруйні чи шкідливі для гормональної системи засоби захисту рослин, як-то метил йодид, метилбромід, хлорпікрин (відомий як іприт), піраклостробін. У США їх намагаються усунути з ринку та заборонити. http://bit.ly/2JpsjHmhttp://bit.ly/2HupIIK

Насправді полуниця небезпечна не лише алергенами. Ягоди можуть бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А, якщо виросли на забруднених фекаліями полях чи якщо їх збирали хворі на гепатит А люди. http://bit.ly/2YxyOLJ

Тому ще раз: полуницю слід вирощувати з використанням сертифікованих засобів захисту та добрив і завжди ретельно мити перед споживанням.