Коаліція шкільного харчування – понад 90 країн об’єдналися задля забезпечення учнів шкіл якісною їжею
Майже 370 мільйонів школярів по всьому світу втратили доступ до щоденного обіду внаслідок пандемії COVID-19. Тоді багато навчальних закладів припинили роботу або перейшли на дистанційну форму навчання. Це стало серйозним соціальним викликом, оскільки для деяких дітей харчування в навчальному закладі було єдиним способом отримати денний прийом їжі.
У відповідь на виклики пандемії у 2021 році була створена Коаліція шкільного харчування (School Meals Coalition). За два роки до Коаліції долучились понад 90 країн. Вона дозволяє об’єднати зусилля урядів, недержавних організацій, дослідницьких установ і профільних структур та сприяти відновленню системи шкільного харчування в країнах-учасницях.
Країни-учасниці Коаліції діють на національному і глобальному рівнях. На національному – їхня мета – проактивна позиція і реалізація за підтримки партнерів зусиль із реформування системи харчування в межах держав. Глобально – відбувається постійний збір даних і моніторинг ситуації зі шкільним харчуванням в різних країнах, триває робота над підвищенням ефективності фінансових механізмів та дослідження з питань шкільного здоров'я та харчування.
Глобальна мета Коаліції – до 2030 року забезпечити кожній дитині можливість щодня отримувати здоровий поживний обід у школі. Її планують реалізувати у кілька етапів:
до кінця 2023 року:
- відновити напрацювання і досягнення «доковідних» часів та надати підтримку країнам у відбудові ефективних програм шкільного харчування;
- до 2030 року:
- забезпечити доступ до якісного харчування найвразливішим категоріям дітей в країнах з низьким і середнім рівнем доходів, де його не було до початку пандемії;
- покращити якість та ефективність програм шкільного харчування і реалізувати заходи з підвищення рівня поінформованості людей щодо важливості здорового харчування.
Організацію діяльності та управління Коаліцією здійснює Всесвітня Програма Харчування ООН (UN WFP).
Україна розпочала реформу шкільного харчування за ініціативи першої леді Олени Зеленської ще у 2020 році. За три роки вдалося досягти важливих законодавчих змін: затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування у закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування в навчальних закладах. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити рівний доступ до якісної їжі для всіх дітей. Розпочато роботу зі створення кулінарних хабів, де кухарі-тренери проходять навчання та згодом передаватимуть навички колегам у регіонах.
За сприяння першої леді Олени Зеленської та за фінансової підтримки Фонду Говарда Баффета на Київщині та Харківщині будуються фабрики-кухні.
Та найголовніше – навіть в умовах повномасштабної війни реформа шкільного харчування отримала свою стратегію розвитку до 2027 року, яку наразі погоджує уряд. Плани та цілі, які ставить перед собою команда реформи шкільного харчування, чітко збігаються з візією Коаліції шкільного харчування. Головною метою реформи в Україні є забезпечення рівного доступу до якісного та поживного харчування учнів в усіх закладах освіти, незалежно від їхнього місця проживання.