Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Які продукти та напої покласти дитині у тривожну валізку?

24 лютого багато українських родин – мільйони дітей та дорослих – змушені жити в екстремальних умовах, полишати домівки задля гарантування безпеки власного життя. Потенційні і доволі реальні загрози подальшого погіршення енергопостачання, які можуть змусити ще більше українців поїхати з дому, зберігаються і після 8 місяців повномасштабної війни.

Отже актуальними залишаються питання раціональної підготовки тривожних валізок. Ми попросили Олега Швеця, президента Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоров'я МОЗ України, скласти перелік харчових продуктів для дітей, який допоможе забезпечити потреби в їжі та рідині принаймні на одну-дві доби.

Тож які продукти та напої покласти дитині у тривожну валізку?

При виборі провізії і напоїв слід зважити на такі характеристики:

  • Вага – треба обирати найлегші з доступних варіантів;
  • Поживна/енергетична цінність – варто підібрати варіанти, які зумовлюють тривале насичення з одночасним задоволенням потреби у важливих поживних речовинах;
  • Упаковка/тара – має бути стійкою до механічних пошкоджень, скляна тара є вкрай небажаною; необхідно передбачити консервний ніж для відкриття металевих банок;
  • Невибагливість до умов зберігання – продукти і напої повинні бути придатними до споживання тривалий час при зберіганні при кімнатній температурі.

Напої

Для дітей молодшого шкільного віку слід покласти 1-1,5 літри чистої питної води на добу, а дітям старшого віку – 1,5-2 літри.

Серед інших напоїв варто звернути увагу на пакетований фруктовий сік із розрахунку 200 мл на добу; пастерізовані молочні напої – 400-500 мл на добу.

Консервовані продукти

Бобові – зелений горошок, квасоля або кукурудза – 200 г на добу;

Консервовані фрукти – 200 г на добу;

М’ясні консерви із кашею – 300 г на добу;

Рибні консерви – 200 г на дві доби;

Згущене молоко – 200 г на дві доби.

Цільнозернові продукти, горіхи та насіння

Несолоні крекери, житні або пшеничні хлібці – 50-100 г на день;

Хліб цільнозерновий – 50-100 г на день;

Батончики злакові (з горіхами і фруктами) – 30-60 г на день;

Горіхи або насіння – 50 г на день.

Овочі і фрукти

Почищені, вимиті та запаковані – морква, селера, буряк, цвітна капуста, солодкий перець – 200-300 г на день.

Вимиті та запаковані – яблука, груші, банани, цитрусові – 100 - 200 г на день

Сухі продукти

Сублімовані каші, супи швидкого приготування – одна-дві порції на день

Сухофрукти – 50-100 г на день

Чай – один-два пакетики на день

Оброблені м’ясні вироби та твердий сир

Ковбаса сирокопчена, буженина, балик – 50 г на день

Твердий сир – 50 г на день

Цукор або мед

До 25 г на день;

Шоколад – до 25 г на день.

Такий перелік продуктів є узагальненим, а їхні кількості – усередненими. Слід орієнтуватися на індивідуальні уподобання та потреби вашої дитини, які залежать від віку та рівня фізичної активності.