Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Як зробити здорове харчування правилом для усієї сім'ї

Закладені у дитинстві харчові звички визначають поведінку і стан здоров’я у дорослому віці, а перехід дорослих на здорове харчування поліпшує якість і тривалість життя, значно зменшує ризик найбільш небезпечних і розповсюдженіших хвороб - серцево-судинних захворювань, діабету й раку. Розказуємо, як легко і безболісно перейти до здорового харчування і змоделювати таку звичку в усіх членів сім'ї.

 

Намагайтеся вживати їжу тільки за обіднім столом

Зосереджуйтеся на споживанні їжі. Найчастіше люди переїдають і їдять багато некорисних продуктів, якщо снідають, обідають чи вечеряють за комп'ютером, телевізором, у ліжку чи паралельно виконуючи якусь роботу. Введіть правло в родині - їсти виключно за обіднім столом. Тимчасово припиніть робити інші справи й приділіть усю увагу їжі.

Зробіть спільне споживання страв правилом вашої сім’ї

Це найкраща можливість виховувати здорові харчові звички в дітей, онуків та всіх інших членів родини. Крім того, кожен сніданок, обід і вечеря в сімейному колі — важливий крок для зміцнення зв’язків між членами родини.

Їжте повільно

Швидкість уживання їжі істотно впливає на кількість спожитого, повноцінність насичення й відчуття голоду. Треба їсти повільно, витрачаючи по 20—30 хвилин на основне споживання їжі та 10—20 хвилин на перекуси. 

Не тримайте вдома некорисні продукти

Це значно зменшить вірогідність їх споживання. 

Не робіть зайвих перекусів

Уникайте вживання страв і снеків, якщо не відчуваєте голоду. Випийте спочатку склянку води, почекайте 10—15 хвилин, і ви зрозумієте, чи справді хочете їсти. Коли є нестерпне бажання щось з’їсти, почніть з маленького шматочка. Якщо це шоколад — відкусіть один квадратик і посмакуйте його.