Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Як зберегти здоров’я щитоподібної залози 

Гормони щитоподібної залози діють на всі клітини тіла і впливають на такі процеси як робота серця, інтенсивність обміну речовин, ріст та інтелекуальний розвиток дітей. Розповідаємо, як це працює і що робити, аби підтримувати нормальну роботу щитоподібної залози. 

 

На що впливають гормони щитоподібної залози

Щитоподібна залоза виробляє гормони тироксин та трийодтиронін, які беруть участь у регуляції низки біохімічних процесів, у тому числі — адаптації інтенсивності обміну речовин до потреб тіла в даний момент.http://bit.ly/2M8K3J9

Гормони щитоподібної залози діють на всі клітини тіла, і впливають на такі процеси:

  • інтенсивність обміну речовин і поглинання в кишківнику
  • адаптація до температури довкілля
  • поглинання ліпопротеїнів клітинами (тобто від них залежить і рівень холестерину)
  • робота серця і периферичних судин
  • ріст і формування скелету та м’язів (разом із соматотропіном)
  • покращують поглинання кисню тканинами
  • ініціюють розпад жирів та вуглеводів
  • визначають інтелектуальний розвиток дітей та емоційну стабільність дорослих.

 

Для чого нам потрібен йод

Тироксин та трийодтиронін містять йод, тому ми маємо достатньо споживати його з їжею. Якщо йоду бракує, щитоподібна залоза збільшується, але не може виробити достатню кількість гормонів.

Нестача тиреоїдних гормонів (гіпотиреоз) призводить до низки симптомів:

  • слабкість
  • набір ваги або проблеми із її скиданням
  • сухе жорстке волосся або втрата волосся 
  • непереносимість холоду 
  • біль у м’язах
  • депресивний стан та дратівливість
  • порушення менструального циклу чи втрата лібідо
  • закрепи 
  • підвищення рівня холестерину
  • рак щитоподібної залози 
  • у дітей — затримка розумового розвитку (кретинізм).http://bit.ly/2JCYvqF

Водночас, в організмі може бути і надлишок йоду та тиреоїдних гормонів. Надлишок тироксину може виникати внаслідок запалення залози, або якщо з’являються власні антитіла до рецептору тиреотропного гормону (ТТГ). ТТГ — це гормон гіпофізу, і саме його рівень визначає, скільки тироксину слід виділити щитоподібній залозі. Антитіла імітують дію гормону, тож залоза утворює зайве http://bit.ly/2VZrZ8R

Прийом йоду не може призвести до надмірного утворення гормонів. ВООЗ вважає безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу. У щитоподібній залозі може запасатися до 16 мг йоду. http://bit.ly/2WmP1Wv

Симптоми гіпертиреозу такі:

  • знервованість та роздратованість 
  • непереносимість спеки і пітливість 
  • тремтіння, втрата ваги або нездатність її набрати 
  • підвищена активність кишківника 
  • набряклість щитоподібної залози 
  • тахікардія (часте серцебиття) 
  • тонка, тендітна і волога шкіра та нерівномірний ріст волосся 
  • порушення сну.

В Україні брак гормонів щитоподібної залози трапляється частіше за надлишок. До прикладу, денна норма йоду становить 150-300 мкг. Водночас, більшість мешканців України споживають лише 40-80 мкг. Найбільшу нестачу відчувають у Чернігівській області та на західній Україні. http://bit.ly/2K2OXoC Згідно з Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні 382 000 дітей (80%) щороку народжуються із ризиком розладів внаслідок йододефіциту і розвиваються без споживання необхідної кількості йоду з їжею. http://bit.ly/2wfQTSf

Є аутоімунні хвороби щитоподібної залози: хвороба Грейвса, хвороба Хашимото, вузловий зоб. Їх можуть спричиняти надлишок йоду, вірусні інфекції (ВІЛ, герпес, краснуха, епідемічний паротит), радіація та куріння. http://bit.ly/2JDeCVq

 

Що робити, аби уникнути захворювань щитоподібної залози?

Замініть звичайну сіль на йодовану та додавайте її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. Адже свідомо щодня контролювати споживання денної норми йоду складно. Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі. У понад 140 країнах світу це дієвий метод боротьби з йододефіцитом. 

Природні джерела йоду – морепродукти, особливо морська капуста. Жоден інший продукт не містить стільки йоду. Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом.

Вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто уже на прикормі, годуйте їжею, приготованою із використанням йодованої солі.

Перевіряйте рівень тиреотропного гормону і відвідуйте ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.