Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Як приготувати корисне святкове меню, що пити і як не варто робити "профілактику" похмілля

Сплануйте святкове застілля, щоби зустріти новий рік з новими силами та добрим самопочуттям. Разом науковою блогеркою Дарією Озерною розказуємо, як зробити традиційне застілля більш здоровим, але не менш смачним та святковим.

 

Як приготувати корисне меню до свят

Передусім зважте всі "за" і "проти", коли плануєте складне багате меню до свят. Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я вам не додасть.

Здоровий варіант - зробити те саме, але трохи простіше і здоровіше. Наприклад, олів’є. Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця, і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не “салатом”: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів’є — не готуйте більше калорійних страв. 

Старайтесь мінімізувати кількість майонезу у свяковому меню. У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру та жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити у споживанні, а краще — зовсім відмовитися. Натомість готувати їх вдома самостійно (згідно з рекомендаціями здорового харчування МОЗ України: https://goo.gl/LYpYZk). Але домашній майонез у класичному розумінні — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тож без термічної обробки вживати їх не варто (https://goo.gl/ZAwSjZ).

Здоровий варіант - замінити майонез: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось зовсім нове, майонез можна приготувати із горіхів кеш'ю або авокадо, чи взагалі на аквафабі — це вода, в якій варився турецький горох для хумусу. 

Старайтесь змінювати співвідношення компонентів на більш корисне: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот.

У десертах теж оберіть більш здорову альтернативу: сирник, ягідне желе чи крема каталана (іспанський десерт із молока, крохмалю, лимонної цедри, кориці і жовтка), банановий мус (банани, замочені горіхи, фініки і какао), домашнє імбирне печиво або печені яблука і груші.

Старайтесь максимально спрощувати своє меню: замість "шуби" — подайте окремо оселедці чи скумбрію, а замість  пюре або печені  — зелений горошок, який не треба ані чистити, ані різати — просто потушкуйте, чи печений гарбуз, що пасуватиме до всього жирного за столом, запечені чи потушковані селеру, моркву і пастернак — у них мало калорій, корисна клітковина, і просте приготування. 

Вибирайте корисні способи готування і подачі. Наприклад, запікайте, а не смажте м’ясо, спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез; не відмовляйтесь від холодцю, бо він корисний, але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями. А от ковбаси, шинка, готові не-домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто.

Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій - все корисне з овочів сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання.

 

Що пити за святковим столом

За святковим столом не забувайте запивати їжу водою, коли хочеться запити. Не алкоголем, не кавою і не солодкими газованими напоями! Лише вода, або чай чи трав’яний чай допоможуть нам здобути потрібну рідину і не привнесуть зайвого, наприклад, цукрів, або не викличуть передчасну евакуацію їжі зі шлунка.

Від алкоголю краще відмовитися, бо не існує безпечної дози (https://goo.gl/qAvMqb). Взагалі.

Якщо ж ви вирішили споживати алкоголь, робіть це свідомо: не треба закусувати без міри — це не врятує від сп’яніння. Не забувайте пити воду.

Обирайте червоне вино — в ньому, на відміну від коктейлів чи міцних напоїв, є хоч щось корисне. У червоному вині міститься речовина, що називається ресвератрол, яка має корисні для здоров'я серця. Він допомагає запобігти пошкодженню кровоносних судин, знижує рівень”поганого” холестерину і запобігає утворенню тромбів. (https://goo.gl/Qubp99). Але виправдовувати любов до вина ресвератролом не варто. Він також міститься у виноградній шкірці, тож краще просто з’їсти винограду або випити виноградного соку.

Один з поширених лайфхаків, аби вберегтися від похмілля та швидкого сп‘яніння в святковий період — з‘їсти жменю активованого вугілля перед тим як пити або вже після вживання алкоголю. Ідея, що вугілля може зв‘язуватися з алкоголем та перешкодити його потраплянню в кров, — може виглядати логічно. Але жодних наукових доказів, щодо такого ефекту не існує. Є невелике клінічне дослідження, що навпаки вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістера) активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля, концентрація алкоголю в крові залишилась така сама як і без нього (https://goo.gl/zocPTC). Тобто по суті вживання вугілля нічого не змінює. Це відбувається тому, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку, та й взагалі вугілля його не адсорбує. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно.

Є більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю:

  • Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.
  • Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. І справляється з цим краще, ніж білкова їжа (https://goo.gl/YcweJU).
  • Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями. Алкоголь в поєднанні з ними швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп‘яніти (https://goo.gl/9MjwZm). Краще поєднайте алкоголь з фруктовими соками чи водою.

Жодна пігулка не позбавить вас від наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути — їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю алкоголю.