Ігор Кузін: понад 13 % проб води з місць купання на річках та водоймах не відповідають санітарно-гігієнічним нормам
У місцях відпочинку на річках і водоймах України спеціалісти регіональних центрів контролю та профілактики проводять постійний моніторинг якості води: відбирають проби води для лабораторної перевірки та встановлення перевищення показників потенційно небезпечних для населення.
“Моніторинг якості води з водойм та річок у межах пляжів, незалежно від офіційного дозволу місцевої влади на купання чи заборону, фахівці центрів контролю та профілактики хвороб в областях проводять щотижня. Про результати, зокрема і перевищення показників у пробах із водойм, фахівці центрів інформують як місцеву владу, так і жителів. Це і рекомендації органам місцевого самоврядування щодо встановлення знаків про заборону купання, і комунікація з засобами масової інформації для інформування населення та рекомендацій. Наразі серед перевищень у пробах здебільшого зафіксовано кишкову паличку, яка може викликати розлад шлунку та більш важкі захворювання. Тому варто одразу звернутись по меддопомогу, якщо після купання відчуваєте нудоту та погіршення стану організму, особливо якщо такі симптоми з’явились у дітей.”
Станом на кінець червня з відібраних 490 контрольних проб води з поверхневих водойм більше ніж 13 % не відповідали санітарним нормам. Здебільшого у воді фіксують перевищення рівня вмісту кишкової палички. Основна причина — стрімке підвищення температури повітря.
У разі потрапляння в організм кишкова паличка може викликати:
- кишкові інфекції (найчастіші симптоми: нудота та діарея);
- запалення сечовивідних шляхів і статевих органів;
- гемолітико-уремічний синдром (в групі ризику — діти і люди похилого віку), який може призвести до ниркової недостатності.
Щодо офіційних пляжних зон у країні, то під час моніторингу, який провели з 15 травня по 21 червня, фахівці відібрали 321 пробу води з поверхневих водойм, з яких у 113 виявили невідповідність за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички).
Нагадаємо, гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.