Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Керівництво Стратегія Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Протидія COVID-19 Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору МСЕК Військово-лікарські комісії Медичний канабіс
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
Контакти

До школи: здорове харчування школярів

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура спроживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою. В рамках інформаційної кампанії “До школи” розказуємо про затверджені МОЗ України норми харчування дітей і даємо поради батькам, як зробити харчування дитини збалансованим і корисним.

 

Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку

Забезпечення харчуванням дітей в школах - це відповідальність органів місцевого самоврядування. Міністерство охорони здоровʼя України розробляє норми, відповідно до яких місцева влада повинна забезпечити харчування учнів.

Восени минулого року МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років - 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам  треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.  

Добова потреба в енергії, білках, жирах та вуглеводах

Вікова група

Стать

Енергія

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

ккал

загальна кількість

тваринні

6 років

(учні)

хлопчики та дівчатка

1800

60

43

58

260

7-10 років

хлопчики та дівчатка

2100

72

51

70

295

11-13 років

хлопчики

2400

84

62

84

327

11-13 років

дівчатка

2300

78

55

76

326

14-17 років

юнаки

2700

93

68

92

375

14-17 років

дівчата

2400

83

59

81

334

 

Добова потреба у мінеральних речовинах

Вікова група

Мінеральні речовини

Кальцій

(мг)

Фосфор

(мг)

Магній

(мг)

Залізо

(мг)

Цинк

(мг)

Йод

(мкг)

Селен

(мкг)

Фтор

(мкг)

Мідь

(мг)

6 років

(учні)

800

800

150

12

10

100

30

2,0

1,5

7-10 років

1000

1000

170

12

10

120

30

2,5

1,5

11-13 років

(хлопчики)

1200

1200

280

12

15

150

40

2,5

2,0

11-13 років

(дівчатка)

1200

1200

270

15

12

150

45

2,5

1,5

14-17 років

(юнаки)

1200

1200

400

12

15

150

50

2,5

2,5

14-17 років

(дівчата)

1200

1200

300

18

13

150

50

2,5

2,0

 

Добова потреба у вітамінах

Вікова група

А

(мкг РЕ)

Біотин

(мкг)

Пантотенова кислота

(мг)

Д

(мкг)

Е

(мг ТЕ)

К

(мкг)

С

(мг)

В1

(тіамін, мг)

В2

(рибо-флавін, мг)

РР

(мг НЕ)

В6

(мг)

В12

(мкг)

Фолат

(мкг)

6 років

(школярі)

500

15

3

10

8

25

55

0,9

1,1

13

1,1

1,2

200

7-10 років

500

20

3

5

10

30

60

1,0

1,2

15

1,2

1,4

200

11-13 років

(хлопчики)

600

25

4

5

13

45

75

1,3

1,5

17

1,5

2,0

300

11-13 років

(дівчатка)

600

25

4

5

10

45

70

1,1

1,3

15

1,3

2,0

300

14-17 років

юнаки

600

40

4

5

15

65

80

1,5

1,8

20

1,8

2,0

400

14-17 років

дівчата

600

40

4

5

13

55

75

1,2

1,5

17

1,5

2,0

400

 

Які продукти повинні входити до щоденного раціону школярів

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:

  • акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;
  • стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
  • мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
  • використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
  • стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Докладніше: перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблений на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

 

Як заохотити дитину до здорового харчування

Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням. Почитайте поради біолога та наукової блоґерки Дарії Прокопик, як це зробити:

1. Привчайте дітей до різних смаків

Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.

Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте.

Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.

2. Їжте разом та без телевізора

Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.  

3. Встановіть регулярний режим харчування

Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.

4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання

Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.

5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води

Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.

Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти від 1-4 років від 2-4 склянок
  • діти 4-8 років: 5 склянок
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок (https://goo.gl/inSjGL).

Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.

6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу

 Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.

 7. Будьте прикладом для своїх дітей

 Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

 Докладніше https://goo.gl/sqRcE6