Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Керівництво Стратегія Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Протидія COVID-19 Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору МСЕК Військово-лікарські комісії Медичний канабіс
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
Контакти

Чому варто обмежити сіль в раціоні і як це зробити

Щодня з готовою їжею ми вживаємо багато солі, часто не помічаючи цього. Максимальна денна норма – 5 грам. Розповідаємо, чому вам треба їсти менше солі і як перейти на більш здоровий раціон.

 

Чому вам треба їсти менше солі

Надмірне споживання солі – понад 5 г на добу – асоційоване із збільшенням ризику серцево судинних захворювань, переважно пов’язаних із високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю. Суттєве обмеження вживання солі та продуктів із значною кількістю доданої солі допомагає ефективно лікувати патологію серцево-судинної системи та нирок.

 

Скільки солі можна їсти в день

Рекомендована денна норма споживання солі – 5 г на день. Це близько однієї чайної ложки.  Рекомендуємо споживати тільки йодовану сіль, оскільки у багатьох українців зараз спостерігається помірний дефіцит йоду.

 

Як обмежити кількість солі в раціоні

Дослідження свідчать, що понад 70% солі ми споживаємо у складі технологічно-оброблених продуктів. Тобто щодня з готовою їжею ми вживаємо велику кількість солі, часто не помічаючи цього.

Щоби контролювати кількість солі і зберегти своє здоров’я, по-перше, обмежте споживання таких продуктів як хліб, технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти, солоний сир, солоні овочі та готові соуси. По-друге, читайте етикетки продукту: якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст. Радимо не їсти такі продукти.

По-третє, контролюйте кількість солі у процесі приготування страв. Це передусім стосується домашніх соусів, консервації тощо, а традиційні продукти з високим вмістом солі максимально замінюйте альтернативними, більш корисними продуктами.

Традиційні продукти з високим вмістом солі

Альтернативи із незначним вмістом солі

Український, білоруський хліб, батон, багет, чіабатта

Цільнозерновий хліб із вмістом солі менше 1 г на 100 г хлібу

Технологічно-оброблені м’ясні та рибні вироби, солоні та в’ялені м’ясні та рибні продукти, консерви

Страви, приготовлені із м’яса та риби, з використанням приправ та мінімальним додаванням солі

Бульйонні кубики

Домашній бульйон

Овочеві консерви та бочкові овочі із надмірним додаванням солі

Домашні овочеві консерви з обмеженим додаванням солі

Готові соуси

Соуси домашнього приготування із використанням приправ та зелені замість солі

Готові солоні приправи

Власноруч приготовлені суміші трав та спецій без додавання солі