Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Втілення ініціативи першої леді зі створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки: кроки і здобутки у 2022 році

28 грудня 2022
736

З 24 лютого перед українцями постало безліч нових викликів і випробувань. Один із них – наслідки повномасштабної війни для психічного здоровʼя. Як продемонструвало дослідження від компанії «Градус», проведене влітку 2022 року, понад 70% українців відчувають стрес або сильну знервованість.

  Саме для того, щоб подолати цей виклик, дружина Президента ініціювала започаткування Національної програми психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки. 

«Її мета – створити власну, українську модель системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка вбере найкращі світові й вітчизняні практики. Серед завдань – побудувати ефективну систему якісних і доступних послуг із психічного здоров’я, щоб ними міг скористатися кожен, хто їх потребує», – розповіла Олена Зеленська.

Міністерство охорони здоров’я України координує розробку та впровадження програми в тісній співпраці з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Підбиваючи підсумки року щодо втілення ініціативи, перша леді розповіла про етапи проведеної роботи – від ініціативи до реалізації.

Міжнародна співпраця

Одним із напрямів діяльності в напрямі реалізації ініціативи є  залучення міжнародної підтримки та експертизи, об'єднання зусиль усіх, хто може надати допомогу у створенні та впровадженні програми. 

Так, протягом року, що минає, дружина Президента провела серію зустрічей і телефонних розмов із першими леді інших країн. Наприклад, на зустрічі з дружиною Президента Сполучених Штатів Америки Джилл Байден у Білому домі Олена Зеленська говорила про необхідність консультацій з американськими фахівцями з подолання наслідків травматичних ситуацій, спричинених війною. У телефонній розмові з першою леді Ізраїлю Міхаль Герцог сторони домовилися, що ізраїльські фахівці з психічного здоров’я надаватимуть експертну підтримку своїм українським колегам. А з Королевою Бельгії Матильдою – про вивчення досвіду цієї країни, яка успішно реформувала свою систему охорони психічного здоров’я.

Окрему увагу питанню ментального здоров’я українців Олена Зеленська приділяла під час зарубіжних візитів. Зокрема, вона обговорювала створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки з очільницею Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Пауер, виконавчою директоркою Фонду ООН у галузі народонаселення Наталією Канем, міністром охорони здоров’я Великої Британії Стівеном Барклі.

Під час зустрічей з директором Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Гансом Клюге Олена Зеленська обговорювала експертну допомогу та підтримку у створенні Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Про необхідність інтегрувати психологічну підтримку в усі сфери життя перша леді розповіла під час виступу на 75-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, найвищого керівного органу ВООЗ.

Відновлення психічного здоров’я українців стало однією з ключових тем другого Саміту перших леді та джентльменів, який відбувся влітку в Києві.

Розробка Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки

7 травня було створено Міжвідомчу координаційну раду з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

На базі МОЗ сформовано проєктний офіс, команда якого відповідає за розробку та втілення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки. Для цього застосовується багатокомпонентний підхід, зокрема:

  • оцінка потреб на сьогодні та прогнозування, як вони можуть зростати, з урахуванням впливу наслідків війни на психіку людей;
  • аналіз міжнародного досвіду та те, як на ці потреби долають в успішних країнах або у країнах зі схожим досвідом;
  • аналіз власних ресурсів – що ми маємо і як це працює: фахівці, послуги, процеси, інфраструктура;
  • пропозиція дієвих рішень – які кроки потрібно зробити, щоб збалансувати запит від населення з можливостями та дати ефективну відповідь на потреби людей.

12-18 вересня українська делегація здійснила візит до Бельгії з метою вивчення досвіду реформи системи та послуг із психічного здоров’я. 

10 листопада було проведено круглий стіл з фахівцями з Великої Британії, які поділились досвідом своєї країни у розвитку системи охорони психічного здоров’я.

Співпрацю в цьому напрямі також підтримує Представництво Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У листопаді підписано Меморандум між МОЗ, ВООЗ та 15 партнерами, спрямований на розбудову спроможностей первинної медичної ланки щодо ведення поширених психічних розладів, зокрема пов’язаних зі стресом, за Програмою ВООЗ із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я (mhGAP).

У листопаді МОЗ та НСЗУ запровадили новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в межах Програми медичних гарантій.

8 грудня на розширеному засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоровʼя та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії рф проти України, презентовано Оперативну дорожню карту «Пріоритетні багатосекторні заходи із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни». У документі визначено пріоритети, на які мають орієнтуватися всі, хто працює у сфері психічного здоров’я в умовах гуманітарної кризи. 

Проведено аудит потреб населення у послугах зі сфери психічного здоров’я.

Завершується розробка комунікаційної кампанії, яка повинна сформувати у суспільстві культуру турботи про ментальне здоров’я та подолати стигму.

Проведено три стратегічні сесії, присвячені розробці моделей послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для різних цільових груп.

Навчання фахівців

У межах Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки різні форми навчання пройшли близько 60 тис. фахівців.

 Зокрема, відбулася серія навчань тренерів за курсом зі стрес-менеджменту «Самодопомога плюс» від ВООЗ. Учасниками навчання стали представники МОЗ, Мінсоцполітики, МОН, Мінветеранів, МВС, Міноборони, Мінреінтеграції, а також тренери від компаній-учасників спільноти «Бізнес без бар'єрів», неурядових та міжнародних організацій.

Навчання фахівців відбувається також у партнерстві з громадськими організаціями Ізраїлю: онлайн-конференцію IsraelMedDay відвідали понад тисячу фахівців; близько 3 тис. фахівців з МВС, працівників секторів освіти та соціальної роботи, «Укрзалізниці», «Укрпошти» та «Ощадбанку» пройшли навчання від Israel Trauma Coalition. 6 вебінарів від Ізраїльського центру травми та стійкості NATAL наживо прослухали понад 2 тис. фахівців. Навчання щодо надання першої психологічної допомоги та стрес-менеджменту також пройшли близько 160 операторів урядових гарячих ліній.

28 листопада стартував спільний проєкт з IsraAID, спрямований на підтримку людей, які тривалий час перебувають у лікарнях, а також лікарів та всього медперсоналу лікарень, адже ті, пропускаючи через себе людські історії та увесь біль пережитого й почутого, потребують не меншої підтримки. Проєкт реалізовуватиметься в лікарнях Дніпра, Вінниці та Київської області.

Продукти та проєкти

У межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки були розроблені такі продукти:

  • Довідник «Базові навички турботи про себе та інших».
  • Новий розділ «Довідника безбарʼєрності» – «Етика взаємодії у період стресу».
  • Стрес-менеджмент у додатку BetterMe: Mental Health.
  • Ролики для ТБ «Скажи чесно, ти як?» Аптечка самодопомоги від українських зірок і телеведучих.
  • Серія анімаційних відеороликів про природу стресу, допомогу собі та близьким.

Корисні матеріали із самодопомоги та підтримки інших, зібрані за посиланням https://bf.in.ua/useful/