Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна та Бельгія зміцнюють співпрацю у реформуванні системи охорони психічного здоров’я

14 вересня 2022
1951

Українська делегація у складі представників Офісу Президента України,  Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства соціальної політики та партнерів з представництва ВООЗ в Україні, а також ГО «Безбар'єрність» зустрілися з віцепрем’єр-міністром – міністром із соціальних питань та охорони здоров’я Королівства Бельгія Франком Ванденбруком. Робочий візит делегації організовано у межах українсько-бельгійської співпраці з питань психічного здоров’я, започаткованої цього року під час зустрічі першої леді України Олени Зеленської та королеви Бельгії Матильди, яка відбулася за співпраці директора Європейського регіонального бюро ВООЗ доктора Ганса Клюге.

Учасники зустрічі мали добру нагоду обговорити подальшу взаємодію та пріоритетні кроки на шляху до переформатування системи психічного здоров’я. Також у межах візиту передбачені зустрічі з менеджерами, постачальниками та користувачами послуг для обміну досвідом з побудови системи піклування про психічне здоров’я. 

«Просто зараз ми реалізовуємо програму психічного здоров’я на первинній ланці у колаборації з надавачами послуг. Меседж, який ми хочемо донести до людей під час реформи, що психічне здоров’я – це не тільки психіатри та психологи, це також те, що стосується шкіл, робочих місць, соціальних послуг, це фінансові питання. Ми це бачимо як частину інтегрованої допомоги, коли ми виходимо за межі закладів, щоб дістатися до людей із комплексом їхніх проблем. Це не тільки інвестування з точки зору грошей, але також зміна культури і ставлення», – зазначив віцепрем’єр-міністр – міністр із соціальних питань та охорони здоров’я Королівства Бельгія Франк Ванденбрук. 

За словами міністра, співпраця з українською стороною розглядається як двостороннє навчання та обмін досвідом роботи під час надзвичайних станів, таких як війна. 

Також він додав, що одне з рішень, яке було ухвалене чи не найпершим під час переформатування системи у Бельгії, – це створення мобільних мультидисциплінарних команд як альтернативи частині ліжкової мережі у психіатричних лікарнях. При цьому головним викликом, який існує на сьогодні, є організація послуги для всього спектру розладів – від легких до тяжких, а також кризових станів. 

«Сьогодні, коли в Україні триває повномасштабна війна, міжнародна підтримка наших друзів та партнерів є надзвичайно важливою. Наразі перед нами стоїть першочергове завдання – відновити психологічний ресурс кожного українця та українки і простягнути їм руку взаємодопомоги після пережитого. У кожного досвід цієї війни різний: хтось втратив домівку, рідних й близьких, звичний спосіб життя, інші – пережили окупацію та зазнали фізичного чи психологічного насилля. Саме тому, у межах Нацпрограми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, була організована поїздка в межах українсько-бельгійської співпраці з питань психічного здоров’я, – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. – Досвід Бельгії є для нас корисним і зрозумілим прикладом, який показує, що трансформація служб психічного здоров’я вимагає кропіткої роботи, часу та змін культури й ставлення, а також безперервної освіти, доступної для всіх зацікавлених сторін. Цей досвід обов’язково буде враховано у створенні системи відновлення та збереження психічного здоров’я в Україні, зокрема у розробці моделей послуг для різних цільових груп».

Заступниця міністра підкреслила, що зараз необхідно спрямувати всі зусилля на те, аби змінити наявні та давно сформовані уявлення про психічне здоров’я людей. Ми маємо показати, що піклуватися про власне психічне здоров'я так само важливо, як піклуватися про свій фізичний стан. 

Представники української делегації висловили вдячність за  потужну міжнародну підтримку України та українців під час війни. 

Представники бельгійської сторони наголосили на важливості обміну досвідом між країнами, оскільки єдиний шлях перемогти у цій війні – це солідарність на всіх рівнях і у всіх процесах.