Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Всесвітня асамблея охорони здоров’я засудила війну росії проти України та закликала рф припинити атаки на українські медзаклади

24 травня 2023
93

За відповідне рішення «Надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я України та країн, які розміщують та приймають біженців, що виникла внаслідок агресії Російської Федерації» проголосували 80 країн.

Це рішення фактично подовжує виконання минулорічної резолюції з українського питання, в рамках якої ВООЗ допомагає нашій медичній системі боротися з наслідками російської війни.  

«Велика подяка країнам партнерам, які другий рік цієї кривавої війни продовжують стояти на стороні світла — на стороні України та перемоги. Сьогодні 80 країн ще раз закликали росію негайно припинити атаки на українські медзаклади та українських медиків, які чи не щодня стають мішенями для терористичної армії рф. За ці 15 місяців війни росія вже вбила  38 наших медиків та ще 102 поранила. Пошкодила або зруйнувала вщент близько 1 500 об’єктів медичних закладів», — зазначив Віктор Ляшко.  

На противагу проукраїнському рішенню росія у стандартному маніпулятивному стилі намагалася зняти з себе відповідальність за всі атаки на медичну систему. Зі свого боку, рф подала зустрічну пропозицію, визнаючи надзвичайний стан охорони здоров’я в Україні, але не згадуючи про власну роль у війні. Однак пропозиція росії зібрала всього 13 голосів та була відхилена. 

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що Європейський офіс ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями у Москві буде закритий. Його функції буде перенесено до Копенгагена.