Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Європейський офіс ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями у москві буде закритий

15 травня 2023
422

За відповідне рішення сьогодні проголосувала абсолютна більшість держав-членів під час спеціальної сесії Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров'я. Відтепер функції Європейського офісу ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями будуть делеговані офісу в Копенгагені (Данія).

«Сьогодні 28 країн європейського регіону ВООЗ приймають жертв війни в Україні. Понад 40 країн тимчасово приймають біженців з України. Це більшість. Завдяки цій потужній підтримці ми продовжуємо боротися та приймати надважливі рішення. Такі, як сьогодні. Я хочу подякувати партнерам за політичну і фінансову підтримку питання закриття офісу ВООЗ з неінфекційних хвороб в москві та делегування його функцій офісу в Копенгагені. Окрема подяка урядам країн, які підтвердили свої фінансові внески, завдяки чому було досягнуто повного фінансування на два наступні роки. Це рішення, за яким стоїть тверда позиція кожної з країн, якому передували палкі дискусії та тривалі переговори. Це рішення, яке демонструє єдине бачення європейського регіону. Сьогодні росія вкотре продемонструвала своє справжнє обличчя, намагаючись затягувати процес через маніпуляції та коаліції із залежними від нею країнами. Однак, результат це не змінило. Жодні маніпуляції не пройдуть. Закриття офісу в москві є першим успішним прикладом виходу представництва міжнародної організації з рф. Дякую за цей потужний політичний сигнал, який, я впевнений, буде не останнім. Який буде лунати до тих пір, поки ця невиправдана агресія не припиниться, а винні не понесуть справедливе покарання.”, – зазначив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко під час виступу на спеціальній сесії Регіонального Комітету ВООЗ.

Міністр додав, що Україна готова значно посилити свою залученість до роботи офісу в новому статусі та докласти всіх зусиль, щоби досвід, отриманий системою охорони здоров’я в Україні та нашими героїчними медичними працівниками протягом війни та в процесі відновлення, був також успішно трансформований в глобальні рішення з протидії неінфекційним захворюванням.

Нагадаємо, в травні минулого року Україна подала до Європейського регіонального бюро ВООЗ запит щодо переміщення Європейського офісу ВООЗ з Москви за межі рф, який підписали 38 держав. ВООЗ підтримала резолюцію, пообіцявши вивчити таку можливість, а також відмовитись від проведення семінарів, конференцій та інших заходів у рф. Тоді 43 країни проголосували «за» та лише три – рф, білорусь і таджикистан – «проти».