Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко відкрив мобільну майстерню протезування у Львові

26 вересня 2022
2271

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час робочого візиту до Львівської області взяв участь у відкритті мобільної  майстерні протезування на базі Національного реабілітаційного центру «Незламні».

Все необхідне обладнання, комплектуючі до протезів та матеріали одного з найкращих у світі виробників — німецької компанії «Ottobock» — надала Мальтійська служба допомоги за підтримки уряду Німеччини та Міністерства охорони здоров’я України. Також протезисти реабілітаційного центру вже пройшли навчання у Німеччині в компанії «Ottobock». 

Майстерня складається з контейнера з обладнанням, де виготовлятимуть протези, а також приміщення у лікарні, де пацієнтам робитимуть примірки та гіпсові негативи.

Зазначимо, що разом з майстернею Національний реабілітаційний центр «Незламні» отримує 200 протезів. 

«Сьогодні Україна активно створює сучасну систему реабілітації, яка ґрунтується на доказовій реабілітації. З'являється багато прикладів передової практики та запроваджується мультидисциплінарний підхід до реабілітації. Зараз ми активно працюємо над впровадженням кабінетів асистивних технологій у закладах охорони здоров’я. Львів пішов навіть далі, створивши цілу сучасну майстерню в лікарні. Це чудовий приклад, який доводить важливість мультидисциплінарної команди, адже майстер-протезист як член команди долучений до створення протеза від самого початку і має можливість коригувати та підказувати хірургам ще на стадії самої операції, — зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. — Також висловлюю подяку міністру охорони здоров'я Німеччини пану Карлу Лаутербаху за швидку реалізацію обіцяної допомоги під час нашого останнього спільного візиту на Львівщину. Це надзвичайно важлива та потужна співпраця, яка дозволить травмованим українцям якнайшвидше повернутися до повноцінного життя».

Також міністр ознайомився з роботою кабінету асистивних технологій на базі лікарні Св. Пантелеймона Першого медичного об'єднання, який призначений для виготовлення, підбору та налаштування допоміжних засобів і технологій. Зокрема, у кабінеті можна підібрати візки, милиці, палиці, шини Томаса, ортези для верхніх та нижніх кінцівок, корсети, бандажі, протези та інше. 

Наразі у межах програми протезування у Центрі вже встановили перший біонічний протез руки української компанії «Esper Bionics» Михайлу Юрчуку. Також у якості первинного протезування розпочали встановлення найлегших у світі, надрукованих на ЗД-принтері, біонічних протезів рук американської компанії «Unlimited Tomorrow». 

Нагадаємо, що раніше на запрошення міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка Україну відвідав міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Лаутербах. Під час візиту міністри взяли участь у презентації ідеї будівництва у Львові реабілітаційного центру «Незламні», відвідали поранених українців, які були евакуйовані до львівських лікарень із населених пунктів, що цілеспрямовано обстрілюють росіяни.