Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В українських лікарнях буде встановлено ще понад 600 генераторів

12 січня 2023
730

До українських медзакладів надійдуть генератори від ОАЕ. 640 генераторів різної потужності розподілені між медзакладами столиці та області, а також лікарнями, які працюють у прифронтових і деокупованих регіонах – Харківській, Дніпропетровській, Чернігівській та Сумській областях. 

Першу партію генераторів уже доставлено у лікарні міста Києва та Київської області. 

Партія генераторів надана керівництвом ОАЕ та розподілена в рамках програми Фонду державного майна України та державних інституцій «Утеплюємо країну».

«У цей складний час, коли ворог системно завдає ударів по нашій енергетичній інфраструктурі, лікарні мають бути максимально готовими до будь-яких сценаріїв. Тому забезпечення генераторами – одна з першочергових потреб. Для безперебійної роботи в умовах можливого блекауту лікарні мають забезпечити як мінімум 5-денний запас палива для генераторів», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.  

Загалом з моменту повномасштабної війни до медичних закладів вже доставлено понад 500 генераторів, які надійшли від міжнародних партнерів та благодійних організацій. Ще частину лікарні закупили самостійно або ж за кошти місцевих бюджетів.

Сьогодні кожен медзаклад, який надає стаціонарну медичну допомогу, має резервні джерела живлення. Наявність як мінімум одного генератора в лікарні є обов’язковою умовою для укладання контракту із Національною службою здоров’я. 

Наразі в українських лікарнях працює понад 3 000 генераторів різної потужності. Вони у разі надзвичайних ситуацій закриють мінімальну потребу в енергоживленні та дозволять забезпечити роботу критично важливих обладнання та відділень. 

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що казахський бізнес передав понад 40 генераторів для потреб медичних закладів України.