Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уряд спростив механізм медичної евакуації для захисників України

14 жовтня 2022
3262

Уряд вніс зміни до Порядку направлення осіб зі складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією рф проти України, на лікування за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2022 р. № 411 «Про забезпечення організації направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон».

«Завдяки потужній міжнародній підтримці та взаємодії з іноземними партнерами ми маємо змогу протистояти та гідно давати відсіч ворогові. Крім того, триває наша активна співпраця з міжнародними партнерами у напрямі евакуації наших громадян, які постраждали від збройної агресії росіі. Нині вже близько 2 тисяч наших громадян евакуйовано з різних регіонів України до клінік Європи», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

МОЗ подає запити на медичну евакуацію та отримує пропозиції від країн-членів ЄС через електронну платформу Європейської Комісії Early Warning and Response System (EWRS). Ця платформа має обмежений доступ, який надається лише визначеним представникам країн-членів Європейського Союзу, Молдови та України.

Відтепер офіційно затверджено постановою механізм пошуку країн-членів Європейського Союзу, які готові безоплатно прийняти на лікування захисників України, через  електронну платформу EWRS (Система раннього попередження та реагування).

Для того, аби пришвидшити евакуацію, організаційні дії відбуватимуться паралельно: МОЗ опрацьовуватиме медичну частину в той час, як державні органи, що входять до складу сектору безпеки і оборони, готуватимуть дозволи на виїзд за кордон для захисників України.

Також змінами передбачено встановлення триденного строку для узагальнення державним органом, що входить до складу сектору безпеки і оборони, інформації, отриманої від військово-медичного закладу та надсилання на розгляд Міністерства охорони здоров'я України в електронній формі листа-направлення з копіями документів захисників України.

Відтепер механізм надання медичної та/або реабілітаційної допомоги за кордоном захисникам України, які боронять суверенітет та територіальну цілісність України, значно спрощено, оскільки одним з першочергових пріоритетів для уряду є забезпечення військовослужбовців необхідною медичною допомогою, доступ до якої обмежено через війну.

Ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації захисників України для лікування за кордоном можна тут