Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У реперфузійних центрах рятують втричі більше життів

27 березня 2019
6682

За даними Асоціації інтервенційних кардіологів України, показник летальності в реперфузійних центрах є втричі нижчим ніж середній показник в цілому по Україні  (4,7% проти 12,3% відповідно).

Такі дані свідчать про успіх урядової програми розбудови мережі реперфузійних центрів. Цілеспрямовані та послідовні кроки Уряду та МОЗ України для поліпшення якості та підвищення доступності медичної допомоги пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями вже доводять свою ефективність, адже станом на початок 2019 року:

  • Кількість стентувань для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда збільшилась вдвічі. У 2015 році кількість стентувань для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда по всій Україні становила 5300, натомість у 2018 році - вже 10774.
  • Україна успішно впроваджує стентування як більше ефективний і сучасний метод лікування інфарктів: у 2015 році лише кожен 5 пацієнт отримував стентування, тепер цей показник перевищує 40%.
  • Середня кількість стентувань в Україні на 1 млн населення  збільшується і у деяких областях перевищує аналогічний середній показник у європейських країнах. В Україні у 2014 році такий показник в середньому складав 100 втручань, у 2016 - 204 втручання, а у  2018 вже складає 286 втручань на 1 млн населення. У Харківській області кількість маніпуляцій у 2018 році складає 453 на 1 млн населення, а у Київській області та м. Київ - 406. У країнах Європи в середньому здійснюють  373 маніпуляції на 1 млн населення.

Ці позитивні зміни можливі завдяки розбудові мережі реперфузійних центрів, де пацієнти з інфарктом та інсультом можуть отримати допомогу у режимі 24/7/365. Уряд та МОЗ України розпочали розбудову мережі у травні 2016 року, і наразі у регіонах країни є 39 таких центрів, які обладнані сучасними ангіографічними системами. Лише за останні 2 роки (з січня 2017 року до березня 2019-го) закуплено 26 ангіографів  за кошти урядової програми на умовах співфінансування з місцевих бюджетів і 9 ангіографів - в рамках проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров`я на службі у людей».

Мета розбудови мережі реперфузійних центрів - зробити сучасну і вчасну медичну допомогу при інфаркті чи інсульті доступною на відстані не більше 70 км від пацієнта. Це життєво важливо, оскільки при екстрених випадках гострого інфаркту міокарда пацієнт потребує допомоги негайно, протягом 2-х годин.

Крім того, Україна з 2018 року вперше за всю історію повністю забезпечує потребу у стент-системах для екстреної допомоги пацієнтам із елевацією сегменту ST (тих пацієнтів із інфарктом міокарда, хто потребує негайної допомоги). Тобто кожен українець з гострим інфарктом міокарда у критичній ситуації одержує безоплатно стент і всі необхідні для стентування витратні матеріали. Завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації держава закуповує фактично у 2,5-3 рази більше стентів ніж у попередні роки.

Саме забезпечення фізичної та фінансової доступності необхідної допомоги при серцево-судинних захворюваннях допоможе знизити загальний показник летальності від інфарктів по всій країні.

Детальніше про кардіоцентри: https://goo.gl/9XmQE4

Читайте також