Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Рівненщині показник смертності від інфарктів зменшився на чверть

27 березня 2019
4275

За рік (у 2018 порівняно з 2017) кількість летальних випадків від інфаркту міокарда у регіоні зменшилася на 25%, інформує Рівненський обласний центр громадського здоров’я. Фахівці преконані, що такі показники - результат сучасних методів діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, які стали доступними в області. Саме на це направлена реалізація спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

У рамках проекту на базі Рівненської обласної клінічної лікарні відкрили серцево-судинний центр з сучасною ангіографічною операційною. Для операційної закупили понад 3000 одиниць витратних матеріалів: понад 700 стентів, катетери, балони для ангіопластики, прилади для тромбоаспірації тощо. При цьому всі обстеження та операційні втручання, які проводяться на ангіографі, безоплатні для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда. 

«Однією з ключових причин смертності при інфарктах вважається пізня діагностика та несвоєчасна допомога. Нам вдалося значно знизити рівень летальності серед пацієнтів з інфарктом міокарда, в тому числі й завдяки сучасній ангіографічній системі. Тепер ми можемо вчасно та оперативно надавати допомогу тим пацієнтам, які цього потребують», - розповідає завідувачка відділенням інтервенційної радіології Рівненської обласної лікарні Лариса Черначук.

Окрім придбання ангіографічної системи, також було значно поліпшено матеріально-технічне забезпечення медичних закладів по всьому ланцюгу надання медичної допомоги при інфаркті міокарда - від придбання спеціалізованих автомобілів екстреної медичної допомоги до закупівлі для всіх кардіологічних відділень районних лікарень сучасного діагностичного обладнання, зокрема, УЗД-сканерів, дефібриляторів-моніторів та аналізаторів кардіомаркерів.

Для сімейних лікарів, кардіологів та лікарів екстреної медичної допомоги була проведена серія з 54 дводенних навчальних тренінгів. Завдяки цим навчанням понад 1200 лікарів Рівненщини освоїли сучасні методи діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, в тому числі й інфарктів.

«Маючи таке якісне обладнання та актуальні знання лікарі мають змогу оперативно діагностувати та лікувати інфаркти міокарда. Все це разом, на мою думку, дозволило зменшити статистику смертності від інфарктів на Рівненщині на чверть», - зазначає начальник обласного управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук.

Уже до кінця весни цього року до районних лікарень Рівненської області має надійти додаткове обладнання, зокрема, сучасні кардіографи, системи цілодобового Холтерівського моніторування, системи для проведення тредміл-тесту, обладнання для лікування аритмії серця. Влітку заплановано відкриття аналогічного до рівненського серцево-судинного центру у місті Сарни із повним оснащенням операційної, в тому числі сучасною ангіографічною системою. Окремо запланована закупівля кардіологічного обладнання для «первинки» - лікарських амбулаторій Рівненської області.

«Саме на первинному рівні відбувається перший контакт сімейного лікаря та пацієнта. Тож від якості встановленого діагнозу залежатиме оперативність надання медичної допомоги. Тому оснащення медичних закладів первинного рівня допомагає підвищити доступність медичної допомоги навіть у найвіддаленіших куточках області. А відкриття серцево-судинного центра у Сарнах, який обслуговуватиме мешканців північних районів, дозволить зменшити час доставки пацієнта з інфарктом міокарда до вузькопрофільних фахівців», - говорить керівник групи впровадження проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок.

Читайте також