Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сімейна медицина полегшить доступ українців до медичної допомоги у сфері психічного здоровʼя – Ірина Микичак

29 грудня 2022
175

Про важливу роль первинної ланки медичної допомоги у збереженні психічного здоровʼя наших громадян йшлося на форумі, який провели вчора МОЗ, ВООЗ та НСЗУ у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої Оленою Зеленською.

Під час форуму було представлено:

  • оперативну дорожню карту «Пріоритетні багатосекторні заходи із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни»;
  • результати аудиту ресурсів системи надання послуг у сфері психічного здоров’я, проведеного компанією «Civitta» на замовлення МОЗ;
  • пакет медичних послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».
  • старт масштабного навчання для фахівців первинної ланки за програмою дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я (‎mhGAP).

Важливо, що на час воєнного стану громадяни можуть звернутися до будь-якого лікаря «первинки», незалежно від наявності декларації. Він проведе скринінг на наявність розладів психіки та поведінки. 

За словами заступниці міністра охорони здоров’я Ірини Микичак, ми створюємо таку практику, коли сімейний лікар зможе проводити оцінку психічного стану дорослих та дітей, надаватиме медичну допомогу та психологічну підтримку пацієнтам. Фахівці з сімейної медицини також також отримують знання з проведенням  фармакологічних і психосоціальних втручань, у т. ч. короткострокової психологічної допомоги, проведення міжособистісної терапії, когнітивно-поведінкової терапії та консультування за методом розв’язання проблем. 

За потреби сімейний лікар, психіатр або інший лікуючий лікар може направити до закладу, який має договір з Національною службою здоров’я України на пакет  «Стаціонарна психіатрична допомога». Пакет включає проведення діагностики і всіх необхідних лабораторних та інструментальних досліджень і лікування, забезпечення ліками з Нацпереліку та препаратами, які забезпечуються іншими програмами, а також харчуванням в умовах стаціонару.

У випадку, якщо пацієнту потрібна більш спеціалізована психологічна допомога, сімейний лікар може скеровувати його до профільних фахівців у відділення психологічної реабілітації та у  спеціалізовані психіатричні відділення. 

«Фахівці первинної ланки не будуть виконувати роль психотерапевта, психолога чи психіатра. Однак ми прагнемо залучити цих спеціалістів, аби громадяни мали доступ до психологічної допомоги на ранньому початковому етапі рпроблеми та могли отримати спеціалізовану медичну допомогу у разі необхідності. Саме тому ми разом із ВООЗ ініціювали та проводимо навчання наших лікарів за програмою mhGAP для фахівців первинного рівня медичної допомоги», – додала Ірина Микичак. 

Нагадаємо, що у листопаді МОЗ та НСЗУ запровадили новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в межах Програми медичних гарантій. Під час форуму голова НСЗУ Наталія Гусак більш детально розповіла про цей пакет та особливості контрактування закладів за цим пакетом ПМГ. 

Зокрема, вона зазначила, що наші сімейні лікарі вже виконують передбачені ним послуги, тому пакет допоможе фінансувати цю діяльність та відстежувати маршрути пацієнтів із психічними розладами й ефективність лікування. Пакет буде відкритий для контрактування протягом усього 2023 року, щоб медзаклади могли законтрактуватися, як тільки матимуть відповідність вимогам пакету. 

«Наша мета – зробити психологічну допомогу доступною для пацієнтів та мотивувати медиків пройти навчання й надавати цю допомогу. Впроваджувати надання психологічної допомоги у сімейного лікаря доцільно, адже ми маємо широку і децентралізовану мережу закладів, в яких діє пацієнтоорієнтований підхід. А тому найбільш виправданим і доцільним є залучення закладів ПМД у процес надання психологічної допомоги», – зазначила Наталія Гусак.

Для підготовки працівників ПДМ із надання послуг з психічного здоров’я на пропозицію МОЗ у координації ВООЗ і за участі україно-шверйцарського проєкту “Психічне здоров’я для України” та проєкту USAID “Розбудова громадського здоров’я в Україні” розроблено і запущено  онлайн-курсу, який базується на навчальних матеріалах mhGAP.

Одночасно було мобілізовано зусилля партнерів (міжнародних та українських неурядових організацій та агенцій ООН) для поширення відповідного очного навчання за стандартизованою програмою ВООЗ. 

Після проходження курсу медпрацівники первинної ланки зможуть надавати допомогу пацієнтам із депресією, тривогою, посттравматичним стресовим розладом, суїцидальною поведінкою, вживанням психоактивних речовин тощо. 

Зазначимо, що станом на грудень майже 800 медичних працівників пройшли навчання. Загалом у межах Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки різні форми навчання пройшли близько 60 тис. фахівців, зокрема освітяни, соціальні працівники, правоохоронці і спеціалісти ДСНС, диспетчери гарячих телефонних ліній, працівники соціально орієнтованих бізнес-компаній.