Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ розвиває цифрові компетентності серед медичних працівників

14 квітня 2023
1336

Презентовано проєкт Рамки цифрових компетентностей працівників сфери охорони здоров’я. Цей документ містить детальний опис та структуру цифрових компетентностей для працівників охорони здоровʼя, що визначають обсяг знань, умінь і практичних навичок, ставлень, необхідних для ефективного використання в роботі сучасних досягнень інформаційних технологій та успішної цифрової трансформації системи охорони здоровʼя в Україні.

Документ призначено для:  

  • посадових осіб, які формують державну політику в сфері охорони здоров’я на різних рівнях; 
  • розробників професійних стандартів та кваліфікаційних характеристик; 
  • укладачів навчальних програм закладів медичної освіти та підвищення кваліфікації працівників сфери охорони здоров’я;
  • керівників ЗОЗ; 
  • працівників відділів кадрів; 
  • членів атестаційних комісій;
  • усіх працівників охорони здоров’я.  

«Цифрова компетентність стає невіддільною складовою професійної діяльності працівників охорони здоров’я, і роботу над її розвитком важливо розпочинати як в процесі здобуття медичної освіти, так і в процесі безперервного професійного розвитку. Використання цифрових технологій у медицині та розвиток електронної охорони здоров’я (eHealth) в Україні спонукає медичних працівників застосовувати нові цифрові рішення та інструменти у своїй роботі. Нам вкрай важливо, щоб медичні працівники чітко розуміли, які знання та нові навички необхідно здобувати для власного розвитку та використання у професійній діяльності. Також, враховуючи, що зараз відбувається процес формування навчальних програм на наступний рік, вважаємо, що ця рамка може допомогти закладам медичної освіти переглянути та внести необхідні зміни у ці програми», – зазначила Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку.

Документ підготовлено у співпраці з фахівцями МОЗ, Мінцифри та ДП «Електронне здоров’я» за участі експертів проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Найближчим часом заплановано опрацювання пропозицій та рекомендацій до проєкту документа та представлення його фінальної версії.