Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ і Французька асоціація охорони здоров’я підписали меморандуми про співпрацю

21 червня 2023
219

У межах міжнародної конференції з відновлення України (Ukraine Recovery Conference), що триває у Лондоні, підписано меморандум про співпрацю між Міністерством охорони здоров’я України та Французькою асоціацією охорони здоров’я.

Йдеться про відновлення медичної інфраструктури, зруйнованої або пошкодженої внаслідок повномасштабної війни, а саме: встановлення та оснащення модульних центрів надання медичної допомоги. Модульні медичні заклади ні чим не поступаються збудованим за стандартною технологією. Однак завдяки модульним конструкціям значно скорочуються терміни їх будівництва. Вони будуються з урахуванням всіх норм та стандартів і дозволяють на своїй базі розмістити високотехнологічне обладнання. 

Зазначимо, що за понад рік війни в Україні пошкоджено вже 1 370 об’єктів медзакладів та ще 184 об’єкти зруйновано вщент. 

Уже вдалося відновити частину медзакладів, зокрема й на деокупованих територіях, які в результаті ворожих обстрілів та бомбардувань зазнали невеликих ушкоджень — вибиті вікна, пошкоджено фасад тощо. 

«Вкрай важливо відновити доступ українців до медичної допомоги. Передусім на деокупованих територіях і територіях екологічного лиха. Тому розглядаємо можливість будівництва сучасних модульних лікарень — повноцінних медичних закладів, зведених з модульних конструкцій з повним інженерним оснащенням, що виготовлені в заводських умовах і змонтовані на будівельному майданчику», — говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, учасниця міжнародної конференції Марія Карчевич.

До слова, це вже не перша така співпраця із французами. Представники французької фармацевтичної компанії «Servier» («Серв’є») висловили готовність доєднатися до відновлення пошкодженої внаслідок повномасштабного вторгнення росії медичної інфраструктури.

Крім того, під час конференції йшлося про об’єднання зусиль щодо забезпечення ранньої діагностики раку молочної залози в Україні, вдосконалення методів лікування цього захворювання в нашій країні і, як результат, зниження рівня смертності.