Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ робить все можливе, щоб дізнатись, як надається медична допомога українцям в окупації – Віктор Ляшко

25 липня 2022
4099

Від початку повномасштабного вторгнення рф постійно порушує норми та конвенції міжнародного права, відмовляючи в оцінці стану надання медичної допомоги пораненим полоненим українцям та тим, хто знаходиться в окупації.

Тому МОЗ продовжує звертатися до міжнародних організацій з проханням перевірити, як забезпечується право на медичну допомогу для українських полонених та громадян, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, а також сприяти в організації гуманітарних коридорів для доставки лікарських засобів.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив під час зустрічі з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста.

«Як міністр охорони здоров'я вже неодноразово звертався до різних міжнародних гуманітарних організацій із закликом втрутитися та допомогти нам в організації гуманітарних коридорів для забезпечення необхідними медикаментами наших громадян, які наразі перебувають на територіях, де росія намагається встановити окупаційний режим. Збереження людського життя та здоров'я є пріоритетом для міністерства. Для нас дуже важливо знати та розуміти, чи надається і як медична допомога нашим громадянам, у т.ч. й полоненим, в окупації»,  – зазначив під час зустрічі міністр.

Також очільник МОЗ підняв питання організації доставлення на території, де рф намагається встановити окупаційний режим, лікарських засобів і препаратів для того, щоб лікарі могли надавати медичну допомогу, а населення мало доступ до необхідних препаратів. Наразі окупанти блокують будь-яку можливість уряду України передати лікарські засоби на ці території.

Крім того, обговорили співпрацю у питаннях з відновлення психічного здоров’я українців та у сфері реабілітації.

Нагадаємо, що раніше МОЗ звернулося до представників гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» з проханням сприяти в організації гуманітарних коридорів та отримання інформації щодо надання медичної допомоги нашим громадян на тимчасово непідконтрольних територіях.