Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ бореться за можливість дізнатись, як надається медична допомога українцям на території рф та в окупації — Віктор Ляшко

20 червня 2022
872

Рф все частіше порушує норми та конвенції міжнародного права, відмовляючи в оцінці стану надання медичної допомоги пораненим українцям та тим, хто знаходиться в окупації. Тому МОЗ продовжує звертатися до міжнародних організацій з проханням перевірити, як забезпечується право на медичну допомогу для українських полонених та громадян, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив під час зустрічі з представниками гуманітарної організації «Лікарі без кордонів». 

«Збереження людського життя є пріоритетом для міністерства. Для нас дуже важливо знати та розуміти, чи надається і як медична допомога нашим громадянам, у т.ч. й полоненим, в окупації, а також на територіях, куди їх примусово вивезли окупанти», — зазначив під час зустрічі міністр.

Також очільник МОЗ підняв питання організації доставлення на території, де рф намагається встановити окупаційний режим, лікарських засобів і препаратів для того, щоб лікарі могли надавати медичну допомогу, а населення мало доступ до необхідних препаратів аптечного сегмента. Наразі окупанти блокують будь-яку можливість уряду України передати лікарські засоби на ці території.

Ще одним питанням, що обговорювали під час зустрічі, стала пропозиція від міжнародної медичної організації «Medecins Sans Frontieres» заснувати в Україні своє постійне представництво.

Нагадаємо, що завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я, незалежної міжнародної медичної організації «Medecins Sans Frontieres» («Лікарі без кордонів») та Укрзалізниці за два місяці медичним потягом-госпіталем було перевезено понад 1000 людей. Потяг-госпіталь дозволяє евакуювати хворих, поранених і травмованих громадян, які потребують спеціалізованого лікування. Головне завдання такого «шпиталю на колесах» є підтримка стабільного стану тих, кого везуть до місця призначення.

«Я вдячний за ту велику роботу та  гуманітарну допомогу, яку здійснюють “Лікарі без кордонів” в Україні, в тому числі і за медичну допомогу нашим громадянам на тимчасово окупованих територіях. Для нас дуже цінна допомога в частині медичної евакуації поранених та важкохворих українців залізницею, які наразі здійснює організація. Це міцне плече підтримки для нас», — підсумував Віктор Ляшко.