Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Мобільні бригади з трансплантації, реципієнтів та трансплантологів супроводжуватиме поліція

9 червня 2023
320

Уряд затвердив порядок взаємодії у сфері посмертного донорства центрів із трансплантації з органами Національної поліції України. В разі виникнення ризику значного погіршення стану реципієнта та/або вилученого донорського органу поліція, на безоплатній основі, долучатиметься до супроводу автомобілів із командами трансплантологів. 

Враховуючи, що пілотний проєкт Міністерства охорони здоров’я України з аеромедичної евакуації на час повномасштабної війни росії проти нашої країни призупинено – реципієнти та органи доставляються дорогами загального користування. Механіка координації органів правопорядку та системи трансплантації, яку сьогодні підтримав уряд, має значно пришвидшити процес залучення правоохоронців до супроводу команд трансплантологів. Це, в свою чергу, позитивно вплине на час доставлення пацієнта, який потребує пересадки, до лікарні, де проводитиметься операція з трансплантації. Аналогічний алгоритм працюватиме і для органів із обмеженим строком ­«життя» поза тілом померлої людини.

Зокрема, дана постанова врегульовує механізм взаємодії лікарні, в якій людині діагностували смерть мозку, та органів правопорядку. В разі  підозри на насильницьку смерть донора, в якого діагностували смерть мозку, представники Національної поліції України залучатимуть до процедури вилучення органів судмедексперта. При цьому судово-медичний експерт має право висловити обґрунтовані заперечення на вилучення того чи іншого органу донора-трупа. 

Серед причин для заборони на вилучення органів померлого донора можуть бути:

  • діагностовані прижиттєво фізичні або хімічні ушкодження органів/тканин, які планується вилучити,
  • підозра на інтоксикацію сполуками, що елімінуються з організму людини печінкою (для вилучення печінки),
  • підозра на інтоксикацію сполуками, що елімінуються з організму людини нирками (для вилучення нирок).

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, як змінилася система трансплантації з початку повномасштабної війни.