Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов: Тариф на лікування онкологічних захворювань має становити не менше ніж 60 тисяч грн

3 грудня 2020
2035

Для забезпечення людей з онкозахворюваннями необхідним лікуванням в Україні необхідно збільшити тариф на діагностику та проведення хіміотерапії до 60 тис. грн. Про це 3 грудня під час щоденного брифінгу наголосив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«У цьому році на лікування однієї людини з онкозахворюванням ми витрачаємо 17 834 грн.  Це те, що сплачується державою при проведенні хіміотерапії. Також держава додатково виділяє лікарські засоби. Цієї суми не вистачає. Реальна вартість, яку ми розрахували і заклали в бюджетний запит на наступний рік, — це близько 60 тис. грн», — роз'яснив Максим Степанов.

Зазначимо, що окремо на 2021 рік МОЗ закладено тариф на лікування онкогематологічних захворювань. Він становить 101 тис. грн на людину.

Міністр охорони здоров'я підкреслив, що разом із збільшенням тарифів на лікування обов'язковим є підвищення заробітних плат медикам. За розрахунками міністерства, лікар повинен отримувати мінімум 23 тис. грн на місяць, середній медперсонал — 17 тис. грн, молодший медперсонал — 12 тис. грн.

Нагадаємо, що остання редакція держбюджету на 2021 рік передбачає видатки на медицину у сумі 159 млрд грн. Тоді як, за розрахунками Міністерства охорони здоров’я, галузі необхідно 296 млрд грн. МОЗ наполягає на ухваленні саме такої суми і розраховує на підтримку народних депутатів під час розгляду проєкту державного кошторису у другому читанні.