Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов: На 2021 рік в Україні заплановано 480 трансплантацій кісткового мозку

12 січня 2021
4298

Міністерство охорони здоров’я протягом 2021 року планує забезпечити проведення  480 трансплантацій кісткового мозку. З них — 30 алогенних трансплантацій (включно з алогенними ТКМ дорослим пацієнтам), а також 450 аутологічних. Про це під час онлайн-брифінгу повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.


“Аби забезпечити розвиток системи надання послуг із трансплантації кісткового мозку у 2021 році МОЗ підготувало проєкт постанови, що передбачає підвищення тарифів на  алогенну трансплантацію кісткового мозку. Тому тарифи повністю покриватимуть витрати на пошук донора та забір клітин, трансплантацію та посттрансплантаційний супровід реципієнта. Також передбачено підвищення тарифів на послуги з органної трансплантації”, — зазначив очільник МОЗ.


Окрім того, у планах міністерства — співпраця у галузі медичної освіти з міжнародними партнерами для створення сучасних програм підготовки українських спеціалістів сфери трансплантації, зокрема через переклад сучасних академічних та клінічних джерел з напряму трансплантації, стажування у провідних центрах трансплантації європейських країн.

Максим Степанов повідомив, що протягом минулого року до пілотного проєкту ТКМ приєдналися 3 нових заклади охорони здоров’я  та стали активними центрами трансплантації кісткового мозку. Тепер в Україні функціонує 6 центрів трансплантації кісткового мозку, потужності яких швидко зростають. Вони мають право проводити діяльність, пов’язану із трансплантацією гемопоетичних стовбурових клітин: 4 - з Києва, 1 - зі Львова, 1 - з Черкас. 


Нагадаємо, у 2021 році видатки на трансплантацію органів та тканин збільшено до 502 млн грн.