Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов: У 2021 році видатки на трансплантацію збільшено у понад 4 рази

11 січня 2021
5442

У 2021 році видатки на трансплантацію органів та тканин збільшено до 502 млн грн. Про це під час брифінгу повідомив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.


“У 2021 році для реалізації пілотного проєкту із трансплантації ми значно збільшили видатки з бюджету — до 502 млн грн. Для порівняння: у 2019 році ця сума становила 112 млн грн. Тобто більш ніж в 4 рази. Наразі ми напрацьовуємо механізм роботи трансплантації в Україні, проводимо детальну калькуляцію витрат, аби вже найближчим часом проведення трансплантації стало абсолютно стандартним видом медичної допомоги, яку українці можуть отримувати у своїй країні”, ­- зазначив очільник МОЗ. 

За словами Міністра, зараз українська трансплантація розвивається в межах пілотного проєкту МОЗ, який передбачає зміну фінансового механізму щодо проведення операцій з трансплантації. Тепер міністерство укладає договори із закладами охорони здоров’я і покриває усі видатки за кожну проведену трансплантацію. Також тарифи передбачають можливість покращення матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров'я. 

“Я впевнений, що протягом цього року в українській системі трансплантації відбудуться суттєві зміни, які обовязково відчують пацієнти. І вже незабаром наша країна здобуде трансплантаційну незалежність, яка необхідна, щоб рятувати життя наших громадян”, - підкреслив Максим Степанов.


Зазначимо, цьогоріч прогнозується збільшення кількості трансплантацій в Україні вдвічі — буде зроблено не менше ніж 250 пересадок життєво важливих органів. Також передбачається створення пакета медичних послуг із посттрансплантаційного супроводу в межах програми медичних гарантій та забезпечення оплати послуг Національною службою здоров’я України. Окрім того, протягом цього року буде запущено єдиний аеромедичний простір в Україні, який розпочнеться пілотними проєктами з аеромедичної евакуації у Львівській та Київській областях та впровадженням повітряного транспортування для реципієнтів та донорських органів.


Нагадаємо, щороку в Україні приблизно 5 тис. людей потребують пересадки органів чи тканин. У межах пілотного проєкту з розвитку трансплантації органів протягом 2020 року МОЗ удвічі збільшило кількість медичних закладів, які можуть робити трансплантацію в Україні. За цей період долучилося 38 закладів охорони здоров’я та науково-дослідних установ. Тож минулого року було здійснено 8 пересадок серця, 19 пересадок печінки, 91 — нирки та 138 — кісткового мозку  (для порівняння — у 2019 зроблено 78 трансплантацій: 71 — нирки; 6 — печінки, 1 — серця).