Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Майже 25 000 слухачів зареєструвалися на курс із ведення психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги

17 березня 2023
390

Планується, що до кінця 2024 року в Україні 60 % спеціалістів, які працюють у медичних закладах первинної ланки, пройдуть навчання і зможуть надавати допомогу пацієнтам у випадках найбільш поширених психічних розладів, як то депресія або ж невроз. І, що найважливіше, не лише вчасно діагностувати їх, а й лікувати. А у разі необхідності більш ретельної терапії перенаправлятимуть таких пацієнтів до вузьких спеціалістів. 

Такі плани і прогнози спираються на масштаб програми підготовки сімейних лікарів Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) та значний попит на онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Завданням цього навчання є спростити доступ пацієнтів до психологічної допомоги у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя, ініційованої першою леді України. 

Олена Зеленська зауважує: «Місією програми є максимальна доступність психосоціальної підтримки для кожного громадянина, який її потребує. Тож надзвичайно цінним є те, як активно долучилися до програми саме медики. Адже кожен сімейний лікар, що матиме більше впевненості у власних знаннях у сфері ментального здоров’я — це вчасно врятована психіка його пацієнтів».

Від старту курсу наприкінці грудня 2022 року 24 815 осіб записалися на його проходження. При цьому 19 280 слухачів вже склали тест й отримали сертифікати про походження онлайн-курсу. З них 7 412 – лікарі первинної ланки медичної допомоги (ПМД) та 1 000 – лікарі закладів спеціалізованої медичної допомоги (СМД).

Також серед тих, хто отримав сертифікат: 8 821 представник іншого медичних працівників, 467 керівників підрозділів/відділень, 313 керівників та заступників керівників, а також інші слухачі.

За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, в планах є створення такої практики, коли сімейний лікар зможе піклуватись не лише про фізичне здоров’я людини, а й проводити оцінку психічного стану та надавати необхідну психологічну підтримку. Тому вже зараз у Програмі медичних гарантій запроваджено новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Варто зазначити, що цей пакет можуть підписати заклади ПМД, в яких щонайменше 20 % медичних працівників пройшли курси й отримали сертифікат відповідного рівня підготовки. Наразі програму підготовки лікарів первинної ланки медицини mhGAP вже успішно пройшли 20 % сімейних лікарів в Україні, що дозволило укласти угоди з НСЗУ щодо надання такого виду медичної допомоги більше ніж 55 медичним закладам. 

Щодо географії навчання і підготовки медиків за програмою mhGAP, то найбільша кількість заявок на проходження курсу з Дніпропетровщини – 2 487, міста Києва – 1 906 (+ 1 242 з Київської області), Львівщини – 1 897, Полтавщини – 1 767 та Харківщини – 1 681 зареєстрований слухач курсу.

Лідери за кількістю слухачів, які отримали сертифікати: Дніпропетровщина – 2 087, Полтавщина – 1 540, Львівщина – 1 538, Хмельниччина – 1 392, місто Київ – 1 284 (+ 936 з Київської області) та  Харківщина – 1 251 слухач.

Нагадаємо, онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP», який запустили для навчання медичних працівників Міністерство охорони здоров’я разом зі Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ), доступний на платформі Академії НСЗУ.

Розробка відбувалася у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я та за фінансової підтримки Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги та за підтримки Швейцарської Конфедерації.

Також ВООЗ у співпраці з партнерами продовжує організацію очних тренінгів для фахівців ПМД за програмою mhGAP.

Нагадаємо, Віктор Ляшко на засіданні Міжвідомчої координаційної ради Всеукраїнської програми ментального здоров’я представив пріоритетний проєкт Міністерства, який має назву «Психічне здоровʼя на первинному рівні медичної допомоги».

 

Довідка:

mhGAP – це флагманська програма, що розроблена та впроваджується в Україні ВООЗ за підтримки Міністерства охорони здоровʼя України та Національної служби здоровʼя України (НСЗУ). Вона спрямована на залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із психічними розладами – для підвищення доступу пацієнтів до послуг з охорони психічного здоров’я.

Програма mhGAP впроваджується в Україні за підтримки ВООЗ з 2019 року. Курс розрахований на сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, фельдшерів, медичних сестер/братів.