Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лікаря-нейрохірурга з Дніпра, який провів понад 700 операцій військовим, нагороджено відзнакою «Національна легенда України»

24 серпня 2023
365

Президент України Володимир Зеленський відзначив державною нагородою «Національна легенда України» завідувача центру церебральної нейрохірургії, лікаря-нейрохірурга Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова Андрія Григоровича Сірка.

У лікарні імені Мечникова в Дніпрі рятують життя бійцям із найскладнішими травмами – пораненнями голови. Нейрохірург Андрій Сірко оперує пацієнтів із тяжкими проникаючими пораненнями черепа та головного мозку і від початку повномасштабної війни врятував сотні життів українських військових. За цей час він особисто провів понад 700 операцій пораненим військовим. 

За його безпосередній участі у Дніпропетровській області впроваджені новаторські види оперативних втручань: моніторинг внутрішньочерепного та церебрального перфузійного тиску, декомпресійні краніектомії за тяжкої черепно-мозкової травми, операції пластики дефектів черепа індивідуальними стереолітографічними титановими імплантатами, стереотаксична біопсія пухлин головного мозку, видалення пухлин головного мозку з використанням системи нейронавігації, використання КТ-цистернографії в діагностиці спонтанної та травматичної назальної ліквореї. 

Андрій Сірко щороку виконує 160-180 нейрохірургічних операцій у випадку патології головного мозку IV-V рівнів складності з використанням мікроскопічної та ендоскопічної техніки, інтраопераційного мультимодального нейрофізіологічного моніторингу та системи нейронавігації.

Відзнака «Національна легенда України» заснована Указом Президента Володимира Зеленського 14 липня 2021 року. Цьогоріч нагороди присвоєно 8 українцям.

Нагорода запроваджена для відзначення громадян за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові, вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоровʼя, а також за активну благодійну та громадську діяльність.
Нагадаємо, у 2022 році подружжя українських лікарів з Київщини – Ольгу та Анатолія Свист – Президент України Володимир Зеленський відзначив державною нагородою «Національна легенда України».