Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Кабмін відновив реалізацію альбуміну за кордоном для національних виробників

7 травня 2022
370

Кабінет Міністрів України дозволив національним виробникам реалізовувати препарати на основі крові за кордоном, але із дотриманням обов’язкових умов. Відповідну постанову ухвалили на засіданні уряду 7 травня. 

Відповідне рішення – це черговий крок, який робить Міністерство охорони здоров’я для відновлення економіки від руйнівних наслідків російського вторгнення. Так, дозвіл на реалізацію препаратів крові за кордоном допоможе фармацевтичній галузі виконувати міжнародні контракти, вбереже національного виробника від критичних наслідків війни, а також сприятиме запуску української економіки. 

Зокрема, йдеться саме про препарати на основі крові (альбумін та імуноглобулін), а не донорську кров як таку. Адже експорт останньої в Україні заборонений. 

Натомість реалізація за кордоном компонентів крові та препаратів на основі крові дозволить національним виробникам розширити експортний потенціал галузі та сприятиме додатковим надходженням до державного бюджету.

Реалізація компонентів крові та препаратів на її основі може бути можливою лише у тому випадку, якщо в Україні у зазначених виробників буде незнижувальний запас препаратів крові. Інакше кажучи, продавати компоненти крові чи препарати на її основі заборонено, якщо у виробника не існує незнижувального запасу. 

Останній визначається Міністерством охорони здоров’я на період з дня скасування тимчасового зупинення експорту препаратів крові до кінця календарного року з розрахунку 160 кг білка (в еквіваленті готової продукції, напівпродукту, осаду білкової фракції або плазми) на місяць. Частка готової продукції незнижувального запасу має становити не менше 50 відсотків. Це дозволяє швидко поновити запаси препаратів крові у випадку погіршення ситуації.

Зазначимо, що наразі закладам охорони здоров’я на місяць потрібно не більше ніж 160 кг білка для забезпечення препаратами крові. Станом на 28 квітня сумарний запас білка є достатнім та унеможливлює виникнення проблем із виробництвом препаратів крові, а відповідно – із забезпеченням закладів охорони здоров’я компонентами донорської крові.  

Національні виробники зможуть відновити постачання надлишку готової продукції, напівпродукту, осаду білкової фракції та плазми відповідно до міжнародних контрактів. Це дозволить зменшити негативні економічні наслідки як для національних виробників, так і для державного бюджету загалом. 

Нагадаємо, що повна заборона експорту препаратів крові була ухвалена на засіданні уряду 25 лютого.