Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як МОЗ України розвиває систему універсального покриття в охороні здоров’я

12 грудня 2019
1662

 

Кожна людина повинна мати доступ до якісної медичної допомоги, якої вона потребує, не зазнаючи фінансового тягаря. 12 грудня ООН проголосила Днем універсального покриття в охороні здоров’я (Universal Health Coverage Day). Мета цього дня - привернути увагу до необхідності розвитку надійних і стійких національних систем охорони здоров’я і розширення загального доступу до медичних послуг.

У травні 2019 року МОЗ України підписало Глобальний договір щодо прогресу задля універсального покриття в охороні здоров’я. Це сприятиме досягненню Цілей сталого розвитку та побудові більш безпечного й здоровішого світу до 2030 року. Універсальне покриття послугами охорони здоров’я (УПОЗ) охоплює багато аспектів  охорони здоров’я та сприяє просуванню заходів щодо безпеки і справедливості в цій галузі. Міцне здоров’я дає дітям можливість навчатися, дорослим – отримувати дохід,  бореться з соціальною та гендерною нерівністю, забезпечує підґрунтя для добробуту, довгострокового економічного розвитку.

23 вересня на засіданні Генеральної Асамблеї ООН із питань універсального покриття в  охороні здоров’я була прийнята амбіційна Політична декларація. Уряди країн наголосили, що первинна медична допомога є базою для розвитку системи охорони здоров’я, а УПОЗ має гарантуватися і забезпечуватися державою. Тому тема цьогорічної кампанії “Дотримай обіцянки”. 

Існують три основні виміри Універсального покриття в охороні здоров’я (УПОЗ):

  • Збільшення охоплення, спрямоване на забезпечення доступу до медичних послуг всіх людей. Особливо це важливо для вразливих верств населення.
  • Розширення медичних послуг, доступних для всіх на постійній основі. Вони мають бути доступними  на всіх ланках медичної допомоги (профілактика, діагностика, лікування, реабілітаційна та паліативна допомога)
  • Фінансовий захист. Медична допомога не має бути фінансовим тягарем.

Завдяки трансформації системи охорони здоров’я, яка триває з 2018 року, Україна досягла значного прогресу у всіх трьох аспектах УПОЗ.

У 2018 році розпочалася реформа первинної медичної допомоги. Кожен українець може вільно обрати свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Консультації, діагностика, лікування та супровід пацієнтів із хронічними хворобами покриваються бюджетними коштами. Вперше в історії українці мають можливість безоплатно отримувати медичну допомогу в приватних закладах.  Майже до всіх медичних закладів пацієнти можуть записатися до лікаря онлайн або телефоном, а не втрачати час у черзі.

Наступний етап реформи розпочнеться у квітні 2020 року, коли вперше запрацює Програма медичних гарантій (ПМГ). Вона включатиме 6 видів медичної допомоги: первинну, спеціалізовану амбулаторну, госпітальну, екстрену, паліативну та реабілітацію, а також реімбурсацію лікарських засобів. З 1 квітня починається впровадження моделі “гроші йдуть за пацієнтом” на госпітальному рівні. Тепер і у лікарнях пацієнти зможуть обирати лікаря, у якого хочуть отримати медичну допомогу.

До пріоритетів надання медичної допомоги виділені найбільш розповсюджені хвороби та стани, які впливають на якість і тривалість життя: інсульти, інфаркти, пологи, лікування немовлят (неонатальна допомога). 

Вже сьогодні пацієнти можуть отримати ліки від  серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми  безоплатно або з незначною доплатою, якщо звернуться за електронним рецептом до свого лікаря. Це стало можливо завдяки програмі “Доступні ліки”

Також суттєвих змін зазнала система громадського здоров’я. Тепер послуги у сфері громадського здоров’я будуть виконуватися регіональними центрами громадського здоров’я, мережа яких у процесі створення або  іншими провайдерами (державними, комунальними, приватними закладами) , що значно покращить ефективність використання державних коштів. Зазначена стратегічна трансформація фінансування заходів дозволить п, обізнаність українців щодо імунопрофілактики та запобігання широкому спектру інфекційних захворювань. 

Вакцинація - незмінний пріоритет МОЗ. Україна повністю забезпечена вакцинами, обов’язковими відповідно до Національного календаря щеплень. Зробити щеплення від 10 небезпечних хвороб можна безкоштовно, звернувшись до свого терапевта, педіатра або сімейного лікаря.

Вакцини, придбані за державний кошт , стають доступними навіть у приватних клініках і в лікарів-ФОПів, які підписали договори з Національною службою здоров’я України.

Супровід та профілактика ВІЛ також стали доступнішими. Всі  ВІЛ-позитивні особи, незалежно від кількості вірусу в крові, можуть пожиттєво безоплатно отримувати АРВ-терапію. Профілактичні заходи, а також тестування на ВІЛ, є безкоштовними для всіх. 

Реформа охорони здоров’я зробить медичні послуги доступними для кожного українця. Проте здоров’я нації залежить не лише від політики державних інституцій. Відповідальне ставлення пацієнтів до свого здоров’я також відіграє важливу роль. Спосіб життя часто визначає стан здоров’я пацієнтів. Тому профілактичні програми дуже важлива з точки зору громадського здоров'я. 

У 2020 році будуть проведені інформаційні кампанії для різних груп населення про основні фактори ризику неінфекційних захворювань - шкідливого впливу тютюну, надмірного вживання алкоголю, нездорового харчування та низької фізичної активності, пропагування здорового способу життя та профілактики неінфекційних захворювань.

читайте також