Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ірина Садов’як: «МОЗ працює над удосконаленням нормативів акушерсько-гінекологічної допомоги»

19 квітня 2021
535

МОЗ працює над удосконаленням нормативів акушерсько-гінекологічної допомоги. Про це під час брифінгу повідомила перша заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов'як.

«Міністерство охорони здоров’я розробило проєкт наказу «Про затвердження нормативів організації акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні». Проєкт розміщено на сайті для громадського обговорення та опрацювання», – зазначила заступниця міністра.

Проєкт включає такі аспекти: нормативи організації акушерсько-гінекологічної допомоги дітям та підліткам, нормативи організації послуг із питань планування сім'ї, нормативи організації амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги, нормативи амбулаторної гінекологічної допомоги, нормативи організації стаціонарної акушерсько-гінекологічної та неонатальної допомоги, нормативи організації неонатологічної допомоги в акушерському стаціонарі. Також проєктом передбачені зміни та вдосконалення таких важливих напрямків, як акушерські ятрогенні втручання, запобігання та усунення неуважного поводження з жінками під час пологів у закладах охорони здоров’я, питання організації роботи школи відповідального батьківства тощо.

Садов’як нагадала, що внесення змін до нормативів зумовлене Цілями сталого розвитку (2016−2030), Глобальною стратегією Всесвітньої організації охорони здоров’я та Програмою медичних гарантій. Станом на сьогодні діє Наказ МОЗ України від 15 липня 2011 року № 417 «Про організацію амбулаторної гінекологічної допомоги в Україні», він втрачає чинність з 1 вересня 2021.