Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

До переліку лікарських засобів у межах Програми “Доступні ліки” додали нові препарати для лікування серцево-судинних захворювань

14 січня 2021
16962

За ініціативою Міністерства охорони здоров’я України Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку лікарських засобів, вартість яких повністю або частково відшкодовується за Програмою “Доступні ліки”, додавши 3 нових препарати. Про це заявила під час ранкового брифінгу перша заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як.

"З огляду на значне поширення неінфекційних хвороб, серед яких перше місце посідають серцево-судинні захворювання, МОЗ розширює доступ пацієнтів до первинної та вторинної профілактики, а також лікування серцево-судинних захворювань. На державному рівні пацієнтам забезпечується відшкодування лікарських засобів за Програмою “Доступні ліки”, і до наявних 25 позицій, внесених до переліку, ми додали ще 3 — "Варфарин" (антикоагулянт), "Ніфедипін" (антигіпертензивний препарат), "Ацетилсаліцилову кислоту" (антиагрегант)", — повідомила Ірина Садов‘як.

Зазначимо, що Програма “Доступні ліки” реалізується згідно із затвердженим переліком лікарських засобів для лікування неінфекційних захворювань. В межах Програми передбачено реімбурсацію, механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів для пацієнтів, які страждають від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу.

Нагадаємо, раніше Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що МОЗ протягом 2021 року планує забезпечити проведення 480 трансплантацій кісткового мозку. З них — 30 алогенних трансплантацій (включно з алогенними ТКМ дорослим пацієнтам), а також 450 аутологічних.