Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

DG SANTE надасть експертів для впровадження норм ЄС за чотирма пріоритетними напрямами охорони здоров’я

28 серпня 2023
163

Про це повідомила Олександра Яновська, представниця Європейського Союзу в Україні, під час онлайн-зустрічі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним та заступницею міністра з питань євроінтеграції Мариною Слободніченко. 

За її словами, Генеральний директорат з охорони здоров’я та харчової безпеки Єврокомісії (DG SANTE) вже сформував пул експертів для роботи з урядами країн-кандидатів. Наразі МОЗ має визначити перші чотири пріоритетні напрями та заповнити детальний опитувальник від DG SANTE. На основі цієї інформації Генеральний директорат обере релевантних за досвідом роботи експертів у Брюсселі й вони розпочнуть свою прицільну роботу з фахівцями міністерства. 

«Наразі ми говоримо про початковий етап нашої спільної роботи з гармонізації українського законодавства з правом ЄС. DG SANTE готовий вже надати експертів за чотирма пріоритетними напрямами, які обере Міністерство охорони здоров’я України, та розпочати надавати первинні консультації та рекомендації.  Це буде лише початок спільної роботи, щойно вона набере темп, ви побачите наскільки швидко і продуктивно вона може розвиватися. Тобто експертна допомога не обмежиться лише чотирма напрямами, ми й далі супроводжуватимемо Україну в імплементації регламентів та директив за усіма сферами охорони здоров’я», — розповіла Олександра Яновська. 

В рамках зустрічі заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко також анонсувала візит делегації МОЗ до Брюсселю, який заплановано у вересні.  

«Наша амбітна мета — впродовж найближчих років повністю імплементувати та впровадити право ЄС до національного законодавства. Це непроста задача: вона вимагає сильної команди та тісної комунікації з усіма профільними директоратами та агенціями Єврокомісії. Ми дуже вдячні Представництву ЄС в Україні та DG SANTE за можливість залучати до нашої роботи експертів, що мають величезний досвід як у роботі з урядами країн-членів ЄС, так і специфічні знання за вузькими напрямами охорони здоров’я», — відзначила Марина Слободніченко.   

 

Довідка: Генеральний директорат з охорони здоров’я та харчової безпеки Єврокомісії (DG SANTE) відповідає за політику ЄС у сфері охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів, а також за моніторинг виконання директив та регламентів у цих сферах. 

Діяльність генерального директорату розділена за девʼятьма секторами та охоплює такі напрями, як: 

  • one health,
  • профілактика неінфекційних захворювань,
  • громадське здоров’я, онкологія та епідеміологічна безпека, 
  • диджиталізація, EU4Health та модернізація систем охорони здоров’я, 
  • медичні продукти та інновації,
  • безпека харчових продуктів, стійкість систем та інновації, 
  • аудит та аналітика здоров’я і харчових продуктів,
  • готовність до кризових ситуацій пов’язаних з харчовими продуктами, тваринами та рослинами,
  • формування політик та адміністративна підтримка.

Загалом Європейська комісія складається з 24 генеральних директоратів і 17 служб, які опікуються певною сферою політики й підпорядковуються одному з комісарів. Генеральні директорати, своєю чергою, розділені на директорати та сектори, які відповідають за певні напрями роботи.