Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Більше 200 людей отримали медичну допомогу на деокупованій Харківщині завдяки бригадам медицини катастроф

24 вересня 2022
2550

За тиждень роботи на звільнених територіях Харківської області фахівцям команд медицини катастроф вдалось надати медичну допомогу 226 людям, зокрема у Балаклійський територіальній громаді Ізюмського району. 

«Одразу після звільнення наших територій медики почали надавати допомогу місцевим мешканцям, які були позбавлені доступу до медичних послуг майже сім місяців. Зараз ми вже маємо перші результати, проте бригади продовжують працювати і надалі. Окремо ми забезпечуємо наявність критично важливих ліків, доставляючи їх гуманітарними вантажами», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

Загалом, на вказаних територіях продовжують надавати медичну допомогу при невідкладних станах 36 бригад екстреної медичної допомоги, підсилені бригадами з Харкова. Також у звільнених містах працюють лікарі первинки та лікарі спеціалізованої ланки медичної допомоги. Там медики надають допомогу у пристосованих для цього приміщеннях вцілілих корпусів лікарень. 

Разом з тим, у Балакліїйській територіальній громаді працють команди «Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Міністерства охорони здоров’я. Вони надають спеціалізовану амбулаторну допомогу на виїзді безпосередньо у населених пунктах громади та спільно з місцевими медиками стаціонарну допомогу на базі пристосованих уцілілих приміщень поліклініки.

Важливо, що бригади медиків працюють в умовах обмежених ресурсів. Йдеться про відсутність центрального електро-, водо- та теплопостачання. 

Нагадаємо, фахівці Міністерства охорони здоров’я одразу після звільнення Збройними Силами України тимчасово окупованих території Харківської області розпочали «медичне рекогностування», яке тривало майже тиждень. Йдеться про  дослідження території на предмет потреб у медичних послугах серед населення. 

Після деокупації Харківщини МОЗ отримав нові верифіковані дані про кількість зруйнованої медичної інфраструктури. За майже 7 місяців повномасштабної війни окупанти пошкодили в регіоні 199 об'єктів медичних закладів та ще 19 – зруйнували вщент, без можливості подальшого відновлення. Проте, попри окупацію, медики Харківщини щомісяця були забезпечені заробітною платою.