Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Попри окупацію медики Харківщини щомісяця були забезпечені заробітною платою

19 вересня 2022
2948

Лікарні, які понад пів року перебували в окупації на Харківщині, протягом всього часу забезпечували медиків базовою заробітною платою на рівні не менше ніж 20 000 гривень для лікаря та 13 500 гривень для медичної сестри.  Про це за підсумками зустрічі з керівниками деокупованих медичних закладів Харківської області розповів заступник міністра охорони здоров'я Олексій Яременко. 

Наразі у більшості медичних закладів є залишки коштів на рахунках, які дозволять і надалі забезпечувати працівників заробітною платою. 

На початку березня уряд змінив підхід до фінансування медзакладів, які знаходяться в тимчасовій окупації або дотичні до лінії фронту. Відтак кожна лікарня щомісячно гарантовано отримувала від Національної служби здоров'я 1/12 від річного обсягу фінансування. Це дозволило утримати систему в критичний момент, забезпечити оплату праці медичним працівникам та безперебійну роботу лікарень.

«Майже 7 місяців наші медики в окупації робили неможливе – під обстрілами і постійними загрозами продовжували рятувати життя та здоров'я українців. росіяни весь цей час свідомо нищили і завдавали максимум ударів нашій медичній системі. Вони зруйнували стіни, понівечили наші лікарні, однак, на щастя, вдалося зберегти найцінніше – наших людей. Зараз ми активно працюємо з владою на місцях та керівниками медичних закладів, аби забезпечити їхні першочергові потреби та відбудувати лікарні й амбулаторії», – розповів Олексій Яременко. 

Наразі по кожному медичному закладу проводиться оцінка збитків, які були завдані окупантами. Снаряди та ракети росіян суттєво зруйнували медичну інфраструктуру на Харківщині, також окупанти вивезли з лікарень дороговартісне обладнання, ліки та витратні матеріали. 

Загалом в Харківській області, за попередніми даними, 166 обʼєктів медичних закладів пошкоджено та ще 7 зруйновано вщент.