Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як обрати педіатра для свого малюка

20 листопада 2021
1364

Педіатри – наші перші лікарі, які знають усе про здоров’я дитини від народження й до повноліття. Щоби стати педіатром, треба вчитися щонайменше 7 років, проте насправді навчання лікарів усіх спеціальностей триває постійно й ніколи не завершується.

Сьогодні в Україні відзначають День педіатра – лікаря, який пильнує здоров’я дитини, а разом із тим – забезпечує спокій її батьків. Із нагоди цього дня розповімо про те, як обрати педіатра для свого малюка.

  1. Із тим, хто буде лікарем вашої дитини, варто визначитися ще до того, як ви поїдете в пологовий будинок. Це дозволить спокійно укласти декларацію зі спеціалістом, який вам сподобався, і не витрачати час на пошуки, коли ви будете заклопотані появою нового члена сім’ї.
  2. Зверніть увагу на те, чи легко дістатися до лікаря власним авто чи громадським транспортом.
  3. Обговоріть, як і в який час можна зв’язатися з лікарем у разі виникнення запитань чи у випадку надзвичайних ситуацій. Проте не варто забувати про повагу до приватного позаробочого часу лікаря.
  4. Педіатр буде вашим партнером і порадником у догляді за дитиною, тому дуже важливо, щоб ваші погляди й підходи збігалися. Ставте запитання і слухайте відповіді на них. Вам має бути комфортно з лікарем, а йому – з вами. Звертайте увагу на манеру спілкування, на те, як лікар пояснює свої відповіді. Від того, наскільки вам зрозуміла інформація, у майбутньому залежатиме рівень довіри до спеціаліста.

Відповідно до протоколів, профілактичні огляди дітей педіатром здійснюються щонайбільше за 2 дні після пологового будинку, у 2 тижні, місяць і далі – щомісяця – до досягнення дитиною річного віку. Потім лікаря варто відвідати в 18, 24 і 36 місяців. Лікар спостерігатиме за станом і розвитком малюка й за необхідності скеровуватиме  до вузькопрофільних спеціалістів.